Siyonist rejim bir kez daha hezimete uğradı: 156 ülke, Batı Şeria'daki yerleşimleri yok saydı
İşgalci İsrail’in Batı Şeria’daki fiili ilhakı, dün gece düzenlenen Bileşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu toplantısında ezici çoğunluğun desteğiyle reddedildi.
Genel Kurulun mali işlerden sorumlu İkinci Komitesi’nde yapılan oylamada, BM üyesi 156 ülke İşgalci İsrail’in Batı Şeria’daki fiili ilhakına itiraz ederek Yahudi yerleşimlerinin siyonist rejimin parçası olmadığını bildiren tasarıya onay verdi. Tasarıya İşgalci İsrail’in yanı sıra ABD, Kanada, Marshall Adaları, Mikronezya ve Nauru itiraz etti. Avrupa Birliği üyesi 27 ülke ve Birleşik Krallık tasarıya destek verirken Avustralya, Brezilya, Haiti ve Honduras gibi ülkeler çekimser kaldı.
Tasarıda, BM üyesi ülkelere Batı Şeria’daki yerleşimleri ve Doğu Kudüs’ü İşgalci İsrail parçası olarak görmeme çağrısı yer aldı. Bu bölgelerdeki doğal kaynakların Filistin halkına ait olduğu ve İşgalci İsrail tarafından kullanılamayacağı vurgulanan tasarıda, İşgalci İsrail'in Filistinlilere ait yapıları yıkması kınandı. Belgede ayrıca, Siyonist İsrail’in Filistin’in yanı sıra işgal altında tuttuğu Suriye’ye ait Golan Tepeleri’ndeki doğal kaynakları sömürmekten vazgeçmesi istendi.
Kabul edilen tasarıyla BM üyesi ülkeler, İşgalci İsrail’i Filistin’in kalkınma ve ihracat faaliyetlerine yönelik engelleme girişimlerinden vazgeçme çağrısı yaptı.
İşgalci İsrail, yıllardır uluslararası toplumun yerleşimleri ülkenin bir parçası olarak görmesi amacıyla diplomatik çaba yürütüyor. BM Güvenlik Konseyi’nin 2016'da onaylanan 2334 sayılı kararı, İşgalci İsrail'i 1967'deki Altı Gün Savaşı'ndan sonra sürdürdüğü uluslararası hukuka aykırı yerleşim faaliyetlerini derhal ve tamamen durdurmaya çağırıyor.
Bugüne dek İşgalci İsrail’in Filistinlilere ait doğal kaynakları sömürmesine karşı hazırlanan yaklaşık 20 tasarı BM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Bunlarla beraber İsrail işgaline ve yerleşimlerine karşı hazırlanan birçok tasarı da BM tarafından ezici çoğunlukla onaylandı.
Independent, Jerusalem Post