Sivil itaatsizlik Sudan’da hayatı felç etti

Sudan’da Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri’nin (ÖDBG), askeri cuntanın yönetimi sivil idareye devretmesi talebiyle çağırdığı sivil itaatsizlik eylemi Sudan’ın başkenti ve önemli şehirlerinde hayatı felç etti.

Sivil itaatsizlik Sudan’da hayatı felç etti

Muhalefetin sivil itaatsizlik çağrısına cevap verilmesiyle ülkenin önde gelen şehirlerinde caddeler insan ve trafikten arındırıldı. Çok sayıda devlet ve özel kurum ile bankalar kapılarını kapattı. Görgü tanıklarına göre şehir, az sayıda insan ve bazı araçlar dışında boşalmıştı. Sudan Merkez Bankası’nda greve katılanların oranı yüzde 90’a ulaştı, diğer bankalar kapatıldı. Hükümet bakanlık ve kurumlarının çoğu greve katıldı.

Sudan Meslek Odaları Birliği sözcüsü Reşid Said, halkın sivil itaatsizlik çağrısına verdiği cevabın rakipsiz bir boykot olduğunu söyleyerek hükümet kurumları ve özel sektörün bu eyleme katıldığını belirtti.

Sözcü açıklamasında, halkın büyük çoğunluğunun Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri’nin programı ve taleplerinin arkasında olduğunun Askeri Konsey’e iletildiğini söyledi. Bu taleplerin, siyasi sürece girilmeden önce hareketin belirlediği,3 Haziran’da Askeri Geçiş Konseyi’nin yaptığı katliamı tanıması ve bu katliama karışanların uluslararası bir araştırma komisyonu tarafından belirlenerek yargılanması olduğunu dile getiren muhalefet sözcüsü, sivil itaatsizliğin tek amacı askeri yönetimin sivil iktidara devredilmesi olan siyasi sürecin önünü açabileceğini belirtti.

ÖDBG’nin yetkililerinden Sıddık Yusuf, sivil itaatsizlik beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini isyanın özelikle bankalar, telekominikasyon şirketleri gibi hayati öneme sahip sektörlerde ayrıca hükümet memurlarınca gerçekleştirildiğini vurguladı.

Yusuf, herhangi bir müzakereye başlamadan önce halkın oturma eylemini dağıtırken katliam uygulayan askerin yargılanması ve tutukluların serbest bırakılması gibi şartlarının yerine getirilmesi gerektiğini bir kez daha vurguladı.

Geçici Askeri Konsey ise silahlı kuvvetleri güçlendirmeye ve hayatı tabi haline döndürmek için gerekli tedbirleri almaya karar verdi.

Öte yandan Sudan Tabibler Komitesi yaptığı açıklamada dün emniyet güçleri kurşunuyla barışçıl gösteri yapan 4 Sudanlı sivilin öldürüldüğü belirtilirken şu ana kadar oturma eylemine yönelik yapılan saldırılarda 118 kişinin katledildiği ve binlerce vatandaşın ise yaralandığı ifade edildi. Komite, kamu ve özel hastanelerde yaralılar ve acil durumlar hariç olmak üzere greve katılımın  yüzde 100 oranında olduğunu  açıkladı.

Diğer taraftan, Elektrik İşçileri Komitesi, güvenlik güçlerinin greve katıldığı gerekçesiyle bazı elektrik mühendisi ve çalışanları tutukladığını duyurdu.

Sivil itaatsizlik çağrısının ilk gününde Sudan başkenti ve bazı önemli şehirlerde hayat felç oldu. Kamu ve özel sektör çalışanları greve büyük ölçüde katıldı ve bankalar da bu eyleme dahil oldu. Caddeler birkaç insan ve araba dışında boş.

ÖDBG’i bünyesinde en etkili kurum Sudan Meslek Odaları Birliği’dir. Bu örgüt özellikle genç, öğrenci ve kadınlar tarafından büyük ölçüde destek görüyor.

Hartum havaalanında hava trafiği neredeyse felç olmuş durumda. Sınırlı sayıda havayolu firması çalışıyor. Uluslararası havayollarının çoğu Sudan'dan gelecek uçuşlarını durdurdu.

Ajanslar