Sigara ve alkolün olmadığı tek şehir: Tuba

Tuba kentinin kurulması, tarikatın kurucusu Şeyh Ahmadou Bamba'nın (1853-1927) 1887'de Kur'an-ı Kerim'de "cennet ağacı" olarak adlandırılan "Tuba" ağacından aldığı ilhamla büyük bir ağacın etrafına yerleşmesiyle başladı.

Sigara ve alkolün olmadığı tek şehir: Tuba

Batı Afrika ülkesi Senegal’de bulunan ve Senegallilerce kutsal sayılan Tuba kenti, sigara, alkol gibi ürünlerin tüketilmediği bir yer olarak adeta dumansız hava sahasını andırıyor.

Başkent Dakar’ın 200 kilometre doğusundaki kent, Müridi tarikatının merkezi olarak biliniyor.

Burada kurduğu küçük medresede talebe yetiştiren Bamba, aynı yıl Tuba Ulu Cami’nin temellerini de attı.

Fransızların sömürgecilik ve misyonerlik faaliyetlerine, pasifist söylemlerine direnen ve Senegallilerin İslam’la bağlarını koparmaması için çalışan Şeyh Bamba’nın sömürge yönetimi tarafından Gabon ve Moritanya‘ya sürgüne gönderilmesi, takipçi ve talebelerini daha da artırdı.

Tuba kenti, caminin 1963’te bitirilişine kadar küçük bir kasabayı andırsa da 1923’te hayata veda eden Bamba’nın mezarının da cami bahçesine yapılmasıyla hızlı şekilde büyüdü. Her yıl eklentiler yapılarak büyüyen 7 bin kişilik Tuba Ulu Cami, Afrika’nın en büyük camilerinden olurken, kentin nüfusu da 600 bini geçti.

Külliye bünyesinde, on binlerce İslami eserin Tubalıların hizmetine sunulduğu kütüphanenin içeriğiyle kentin manevi havasına katkı sağlanması amaçlanıyor.

Tuba kenti özerk şekilde yönetiliyor

Senegal yasasında özerk bir statüsü bulunan ve belediye hizmetleri devletten bağımsız şekilde yönetilen Tuba kenti, insanlarının misafirperverliği ve sıcaklığıyla dikkati çekiyor.

Her tarafı medreseler ve ilim talebeleriyle dolu Tuba, Bamba’nın Gabon’a sürgüne gönderilişinde elde ettiği manevi derecenin kutlandığı, hicri takvime göre Safer ayının 18’ine tekabül eden Magal gününde, her yıl dünyanın dört bir yanından 2 milyona yakın Müridi’yi ağırlıyor.

Kentin nüfusunun 5 katına çıktığı Magal zamanı Tuba’ya gidenler bu misafirperverliği yerinde tadıyor. Tuba sakinleri ve medreselerdekiler, misafirleri davet ediyor, ikramlarda bulunuyor.

Kentin tümü dumansız hava sahası

Müridilerin kutsal kabul ettiği Tuba’nın önemli bir diğer özelliği de tüm kentin “dumansız hava sahası” olması. Tuba’nın hiçbir yerinde sigara içilmesine, alkol kullanılmasına, bunların ticaretinin yapılmasına ve kumar oynanmasına izin verilmiyor.

Şehir kanunlarına göre bu eylemler hapisle neticelenen cezalar ile sonuçlanabiliyor.

Buradaki güzel ortamın amacı, Allah’a yakınlaşmak

Tuba sakinlerinden Abdulaziz Mbodge, Bamba’nın tüm hayatını İslam’a hizmetle geçirdiğini hatırlattı.

Kentteki huzur ortamının ve misafirperverliğinŞeyh Ahmadou Bamba‘nın öğretilerinin ve çabalarının meyvesi olduğunu kaydeden Mbodge, “Tuba’da tütün ürünlerinin ve alkolün kullanılması ve satılması kesinlikle yasaktır.” dedi.

Yasak kararının, şehrin sosyal ve dini yapısını korumak için Bamba’nın talebelerinin önerisiyle halk tarafından benimsendiğini belirten Mbodge bu kararının sebebini ise şöyle izah ediyor: Buradaki güzel ortamın amacı, Allah’a yakınlaşmak.

AA