Shell uyanıklığı! İndirimi aldı yaptırımı unuttu!

Shell'in geçtiğimiz günlerde birçok enerji şirketiyle birlikte Rusya'daki tüm faaliyetlerini sonlandırdığını açıklamasının ardından Rusya'dan rekor bir indirimle ham petrol satın aldığı ortaya çıktı.

Shell uyanıklığı! İndirimi aldı yaptırımı unuttu!

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarının ardından, birçok firma ve kuruluş Rusya’ya yönelik yaptırım kararı açıklamıştı. Petrol ve Doğalgaz şirketi Shell’de, 28 Şubat 2022 tarihinde Rusya’daki tüm projelerden çekilme kararı aldığını açıklamış ve ülkede bulunan birçok kuruluşla da ortak girişimlerini sonlandıracağını belirtmişti.

Bu kapsamda, şirketin Sakhalin-II LNG tesisindeki yüzde 27,5 hissesini, Salym Petroleum Development ve Gydan enerji girişimindeki yüzde 50'şer hissesini elden çıkaracağı, Gazprom ve ilgili kuruluşlardaki ortak girişimlerinden ise ayrılacağı aktarılmıştı.

Rusya’daki hiçbir projeye sermaye aktarmayacağını ve yatırım yapmayacağını söyleyen şirketten yapılan yeni bir açıklamada ise Rusya'dan varil başına 28,50 dolar indirimle ham petrol satın alındığı duyuruldu.

Shell’in ‘indirim’ karşılığından yaptırım kararından tamamen vazgeçip geçmeyeceği ve ilerleyen günlerde Rusya ile olan bağlarında bir değişiklik olup olmayacağı ise henüz bilinmiyor.

Shell’in geçen yıl sonu itibarıyla Rusya'daki mevcut duran varlık değeri 3 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.