Şeyh İkrime Sabri kredi tuzağına karşı Filistinlileri uyardı

Mescid-i Aksa İmam ve Hatibi Şeyh İkrime Sabri, Kudüslüleri, mülklerini işgalcilere kaptırmalarına yol açabilecek tuzaklara karşı uyardı.

Şeyh İkrime Sabri kredi tuzağına karşı Filistinlileri uyardı

Mescid-i Aksa İmam ve Hatibi Şeyh İkrime Sabri, Kudüslüleri, mülklerini işgalcilere kaptırmalarına yol açabilecek tuzaklara karşı uyardı. İşgalci İsrail şirketleri kolayca alınabilen cazip krediler sunuyor. Söz konusu kredileri alabilmek için kişinin evini veya gayri menkulünü ya da arazisini teminat göstermesi yeterli oluyor. Şeyh İkrime Sabri bunun bir tuzak olduğunu söyledi ve İsrailli şirketlerin bu yolla Filistinlilerin mülklerini ele geçirmeyi amaçladıklarının altını çizdi.

Bu şüpheli kredi verme metodunun kabul edilemez olduğunu kaydeden İkrime Sabri, amacın Kudüslülerin mülklerinin Yahudi çetelerin eline geçmesini sağlamak olduğunu ifade etti.

İkrime Sabri, Kudüslüleri bu tür İsrail şirketleriyle iş yapmamaları ve içeriğini bilmedikleri belgelere imza atmamaları konusunda uyardı.

Mescid-i Aksa Hatibi, aşırı borç, yanlış bilgilendirme, hile ve etraflıca hesap yapmadan maceraya atılmanın sonunun borçları ödeyememek olduğunu ve İsrail şirketlerinin teminat gösterilen mülklere el koyup Yahudi yerleşimcilere satabileceğini söyledi.

İkrime Sabri söz konusu işlemlerin faizle gerçekleşmesi nedeniyle İslam’a da aykırı olduğunu hatırlattı. Kudüslülerin mülklerinin İsraillilere geçmesi, Kudüs’teki Filistin varlığı için bir tehdit oluşturuyor. İkrime Sabri’nin açıklaması, İsrailli şirketlerin kredi tuzağının, son zamanlarda, başarılı olmasının ardından geldi. İsrailli şirketler, Mescid-i Aksa’ya yakın bölgelerde Kudüslülere ait binaları ele geçirmeye başladılar.

Filistinliler, Kudüs’te ve Batı Şeria’nın diğer bölgelerinde mülklerini İsraillilere kaptırmanın sıkıntısını çekiyor. İsrailliler, bazıları çok kritik noktalarda olmak üzere, Filistinlilere ait olan binaları ele geçiriyor. Filistinlilerin mülklerini satmalarını yasaklayan fetvalar bulunmasına ve Filistin hükümetinin yaptırımlarına rağmen bu durum gerçekleşiyor.

Genellikle dünya malına düşkün olan Filistinliler, Yahudilerin sunduğu cazip teklifleri kabul edip mülklerini satıyorlar ancak geri kalan bunu şiddetle reddediyor.

Şu var ki birçok Filistinli sattıkları toprakların Yahudilere gideceğini bilmiyor, bir kısmı da büyük bir aldatmacanın kurbanı oluyor.

Filistin hükümeti, Batı Şeria’daki bölgelerde özellikle de “C” olarak bilinen İsrail’in kontrol ettiği bölgelerde Filistinlilerin mülk satışını hiç olmadığı kadar kısıtlıyor. Filistin hükümetinin bu uygulamasının altında yatan sebep buradaki mülklerin İsraillilerin eline geçmesinden endişe etmesi.

Filistin Hükümeti alım satımı engelleyemiyor

Hükümet yetkilileri alım satım işleminin gizlice gerçekleştiğini ve bunu engellemekte zorlandıklarını belirtiyor. Filistin hükümetinin, Filistinlilerin topraklarını satmalarını engelleme noktasında birçok problemle karşılaşıyor.

Birincisi; İsraillilerin bir arazi veya ev satın aldıklarında bunu hemen açıklamaması, satıcı öldükten veya yurt dışına kaçtıktan sonra yıllarca bekleyip daha sonra açıklaması. İkincisi; alım satım işlemlerinin Kudüs veya İsrail’de yapılması ve Filistin hükümetinin burada alım satım işlemlerini engelleyecek bir yetkiye sahip olmaması. Üçüncüsü ise mülklerini satan bazı Filistinlilerin yurt dışında yaşaması ve alım satım işlemini yurt dışındayken gerçekleştirmesi.

Ajanslar