Senegal'de muhalefetin düzenleyeceği eylem Müridi Tarikatı Şeyhi Mbacke'nin araya girmesiyle ertelendi

Senegal'de Çalışma, Etik ve Kardeşlik için Senegal Yurtseverliği Partisi (PASTEF) lideri Ousmane Sonko'nun gözaltına alınmasıyla başlayan sokak eylemlerinin devamı olarak düzenlenecek eylem, Müridi tarikatının araya girmesiyle ertelendi.

Senegal'de muhalefetin düzenleyeceği eylem Müridi Tarikatı Şeyhi Mbacke'nin araya girmesiyle ertelendi

Senegal'de, muhalefet partileri ve sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu Demokrasiyi Savunma Hareketi (M2D-Aar Sunu Democratie) tarafından yapılan açıklamada, Müridi tarikatı şeyhi Serigne Mountakha Mbacke'nin sözcüsü ile görüşüldüğü belirtildi.

Görüşmede, Mbacke'nin talebi üzerine, yarın başkent Dakar başta olmak üzere ülkede düzenlenecek barışçıl eylemlerin askıya alındığı bildirildi.

Senegal'de, toplumun her kesiminin saygı duyduğu ve siyaset üstü bir yapı olarak kabul edilen tarikatlar, toplumsal kriz durumlarında sık sık arabuluculuk görevi üstleniyor.

Sonko'nun gözaltına alınmasıyla yer yer şiddete dönüşen sokak olaylarında da başta Müridi ve Ticani tarikatları olmak üzere birçok dini yapının, Cumhurbaşkanı Macky Sall ile muhalifler arasında görüşmeler yaptığı biliniyor.

Gösterilerde ölenler için "sanal yas"

Öte yandan sosyal medya kullanıcıları da gösterilerde yaşamını yitiren 13 kişi için sanal yas ilan etti.

Kullanıcılar, "LeSenegalEnDeuil (Senegal yasta)" etiketi ile yaptıkları paylaşımlarda, hayatını kaybeden 13 kişinin ismini paylaştı.

Etiket kullanılarak 22 binden fazla tweet atılırken, cuma namazı sonrasında da bazı camilerde ölenler için dua edildi.

AA