'Şehid Muhammed Mursi ümmetin birliğine iman etmişti'

Mısır'ın eski parlamenterlerinden olan Dr. Üsame Cado, Şehid Muhammed Mursi'nin ümmetin birliğine iman ettiğini söyledi.

'Şehid Muhammed Mursi ümmetin birliğine iman etmişti'

Gaziantep Ez Zehra Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı ve Mısır'ın eski parlamenterlerinden olan Dr. Üsame Cado, Şehid Muhammed Mursi'nin ömrünün Mısır ve Arap halkına fedakarlıkla geçtiğini belirterek, Mursi'nin ümmetin vahdetine iman ettiğini belirtti.

Mısır'ın ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, 2013 yılında darbeci Sisi tarafından alıkonularak cezaevine konuşmuş ve geçtiğimiz günlerde çıkarıldığı mahkemede hayatını kaybetmişti. Muhammed Mursi'nin şehadet haberi tüm İslam alemini hüzne boğmuştu.

Şehid Mursi'nin şehadeti dolayısıyla İLKHA mikrofonuna konuşan Mısır'ın eski parlamenterlerinden olan Dr. Üsame Cado, "Mısır halkına, İslam ve Arap halklarına dini, vatanı, ülkesi ve halkı için cihat ve fedakârlık yolculuğunu şehadetiyle taçlandıran Şehid Başkan Muhammed Mursi'nin şehadeti dolayısıyla taziyelerimizi sunarız. Onun şehadeti hak, güç ve hürriyet yolunda yürüyen her kes için bir ibret niteliğindedir." dedi.

"Mursi'nin Mısır halkı ve özgürlüğü için gösterdiği başarılar düşman âlemini rahatsız etti"

Mısır devrimi ve sonrası gelişmeleri kısaca anlatan Cado,"Mısır devrimi başta kendi halkının sonra İslam ve Arap halklarının özgürleştirilmesi içindi. Bu devrimin kalbinde İhvan-ı Müslimin Cemaati vardı. Öncülerinden bir tanesi de Şehid Başkan Muhammed Mursi'ydi. Mısır'da gerçekleşen darbeden sonra vekillik noktasında haklar talep etme, seçimler gibi birçok alanda Mısır halkının demokratik yollarla özgürce görüşünü başta İhvan-ı Müslimin Cemaati olmak üzere İslami akımdan yana belirtme imkânı buldu. Bununla birlikte Cumhurbaşkanı seçimleri Mısır'da ilk demokratik ve halkın hür iradesiyle gittiği seçimdi. Bu seçimde halkın birçok kesimini temsil eden taraflar birbiriyle yarıştı. Neticede seçimleri Muhammed Mursi kazandı. Şehit Başkan Muhammed Mursi, bir yıl boyunca Mısır'ı yönetti. Bu süre içerisinde Muhammed Mursi'nin Mısır halkı ve özgürlüğü için gösterdiği başarılar düşman âlemini rahatsız etti. Şehit Başkan Muhammed Mursi bir yıl içerisinde Mısır zindanlarını temizledi. Onun dönemi boyunca tek bir siyasi tutuklu yoktu. Bu bir yıl ekonomik anlamda birçok başarıya şahitlik etti. Bu başarıların en önemlisi Mısır halkının saygınlığını, hürriyetlerini, temelde ve siyasette haklarını korumasıydı. Şehit Başkan Muhammed Mursi ümmetin birliğine iman etmişti. Onun Lebbeyke Ey Suriye (Buyur Ey Suriye) sloganıyla Suriye halkından yana taraf aldığını gördük. Ayrıca onu Gazze ve diğerlerinde Filistin halkından yana taraf aldığını gördük. Hala onun 'Kalplerimiz Mescid-i Aksa için özlem duyuyor' sedası dünyada çalkalanıyor. Onun net duruşu Gazze'nin etrafını çepeçevre saran ablukaya çözüm bulmuştu. Bugün Şehit Başkan Muhammed Mursi için ağlayan Mescid-i Aksa onun rolüne ve İslam ümmeti için yaptıklarına vakıftı." dedi.

Muhammed Mursi, tedaviden mahrum bırakılarak şehid edildi

Mursi'nin şehadetinin kafirleri sevindirdiği gibi Müslümanları üzdüğünü ifade eden Cado, "Nasıl oluyor da bir hayvan için şiddetli tepki gösterenler, Bir ülkede zulme uğrayanlar için sağır, dilsizi oynayıp sanki hiçbir şey duymamış gibi davranıyorlar. Muhammed Mursi'nin sistematik olarak tedaviden mahrum bırakılmak suretiyle şehid edilmesini bilmelerine rağmen eleştiri ve kınamalarını onlara hiç ihtiyacı olmayan adamdan bile esirgediler. Eğer batılı hükümetler, Yahudiler bu şehadet haberine sevinmişse şüphesiz İslam âleminin hepsini üzüldü ve öfkelendi." şeklinde konuştu.

60 binden fazla kişi Mursi gibi şehit edilmeye mahkum edilmiş durumda

Mursi'nin durumunda olan binlerce Müslümanın olduğuna dikkat çeken  Cado, "Hürriyeti, saygınlığı ve devletini inşa etmede Mısır halkının hayallerini yıkan zalim askeri darbenin üzerinden 6 yıl geçti. Bu 6 yıl boyunca Şehit Başkan Muhammed Mursi hapsedilmiş haldeydi. Allah'ın izniyle halk onlardan intikam alacak ve hakkın eli onlara ulaşacaktır. Bu Allah için zor bir şey değildir. Değerli kardeşler, sizinle konuştuğum bu anlarda İhvan'dan olsun diğer İslami cemaatler ve hareketlerden Mısır ve halkı için hayırdan başkasını istemeyenler 60 binden fazlası şu an zindanlardadır. Onlar ile hayatları arasında engel konulmuş durumdadır. Onlar bugün Şehit Başkan Muhammed Mursi'ye yapıldığı gibi öldürülmeye, şehit edilmeye maruz bırakılmışlar. İçlerinde bu ümmetin âlimleri var. İçlerinde öğretmenler, doktorlar, tabipler, mühendisler, işçiler ve çiftçiler var. İçlerinde adamlar, gençler ve kadınlar var. Bugün onları kim soruyor ve onlardan taraf tavır takınıyor? Hükümetleriyle ve Başkanlarıyla Batı dünyası komplolar kuruyor. Onlar ki katil Sisi'yi ülkelerinde ağırlıyorlar ve onu sevgili Mısır topraklarında ziyaret ediyorlar ve ona destek veriyorlar. Lisanı hal ile diyorlar ki Hak kelimeye, özgürlüğe, insanın saygınlığına ve insan haklarına karşı koyan bu adam tek başına değil. Şüphesiz ki onu daha önce Filistin'de, Irak'ta, Cezayir'de, Afganistan'da Pakistan'da kanı kirlenen batı dünyası destekliyor." ifadelerini kullandı.  

Son olarak Cado, "Allah'ın izniyle yakinen inanıyorum Şehit Başkan Muhammed Mursi'nin şehadeti İslam aleminde ve Mısır halkında yeni bir ruhun gelmesine vesile olacaktır. Hepimiz sabah akşam bunu düşünmeliyiz, 'Bu adam kendini Allah'ın dinine feda etti, halkını mutlu etmek için feda etti, topraklarının selameti için feda etti onun gibi olun. Onun yolundan gidin. Ve şüphesiz ki esir olan Aksa, Filistin, İslam âleminin ülkeleri selefi salihinin siretini ihya eden ve halklarına ve ümmetlerine yakışan ilerleme, özgürlük, saygınlık ve kalkınmayı isteyen milyonlarca Muhammed Mursi'ye özlem duyuyor." diye konuştu.

İLKHA