Seçimlerde Darbeci Sisi'nin rakibi Tantavi: Seçilirsem İhvan Hareketi siyaset sahnesine geri dönebilir

Mısır'da düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinin muhtemel adaylarından Ahmed el-Tantavi'nin seçilmesi halinde Müslüman Kardeşler (İhvan-ı Müslimin) Hareketi’nin siyaset sahnesine geri dönebileceğini ima etmesi darbecileri rahatsız etti.

Seçimlerde Darbeci Sisi'nin rakibi Tantavi: Seçilirsem İhvan Hareketi siyaset sahnesine geri dönebilir

Mısır’ın resmi makamları tarafından yasaklanan İhvan-ı Müslimin ve destekçilerinin gerek yarışacak adaylardan birini destekleyerek gerekse önümüzdeki aralık ayında yapılması planlanan seçimlere katılarak süreçte meydana getirebilecekleri etkilerin boyutları hakkında çeşitli sorular gündeme taşındı.

Ahmed el-Tantavi, seçilmesi halinde Müslüman Kardeşler’in siyasi arenaya dönme ihtimaline kapıyı açık bıraktı. Bir medya platformuna verdiği röportajda “’erhangi bir fraksiyonu siyasi arenadan dışlamayı reddettiğini’ belirtti.

Tantavi'nin Müslüman Kardeşler’e sempati duymakla suçlanması ilk kez karşılaştığı bir durum değil. Nitekim seçim kampanyası kapsamında daha önce yaptığı açıklamalarda, ‘seçim programının Müslüman Kardeşler Hareketi’ni ve Mısır siyaset sahnesine geri dönüşünü memnuniyetle karşıladığını ve Mısır kimlik kartına sahip olduğu sürece hiç kimseyi dışlamanın doğal olmadığını’ ifade etti.

Tantavi, 2019 yılında Mısırlı yetkililere, o dönemde ‘siyasi reform’ olarak tanımladığı bir çerçevede, Müslüman Kardeşler ile uzlaşma çağrısında bulundu. Ayrıca hareketin siyasi çalışmalara geri dönmesi ve ‘ülke dışına kaçan üyeleriyle geniş çaplı bir uzlaşma yolunun açılması’ konusunu da dile getirdi.

Tantavi’nin Müslüman Kardeşler konusundaki tutumuna ilişkin açıklamaları, İhvan’ın önde gelen liderlerinden Hilmi Cezzar'ın Mısır sınırları dışından yayın yapan Müslüman Kardeşler’e bağlı kanallardan birinde Tantavi’nin konuşmasının dengeli ve tutumlarının ulusal olduğunu belirten Cezzar, röportaj sırasında Müslüman Kardeşler’in cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday çıkarmayacağını da sözlerine ekledi.