Sarı Yelekliler'in 6 aylık bilançosu
Sarı Yelekliler, altı aydır Fransa'nın gündeminde, talepleri yerine getirilmediği için gösteriler devam ediyor.
Sarı Yelekliler eylemcileri geçen altı ay boyunca ne talep etti? Göstericilerin hangi talepleri gerçekleşti? Eylemlerde kaç kişi yaralandı, kaç kişi hayatını kaybetti.
Rakamlarla Sarı Yelekliler eylemleri
Akaryakıt zamlarını protesto etmek için 17 Kasım 2018’de başlayan ve zamanla hayat pahalılığına ve yüksek vergilere tepki olarak büyüyen Sarı Yelekliler eylemlerinde altı ayda 11 kişi hayatını kaybetti.
Fransa İçişleri Bakanlığı'nın 13 Mayıs'ta açıkladığı rakamlara göre, 2 bin 448 eylemci ve bin 797 kolluk görevlisi yaralandı.
Fransız hükümetinin nisan ayı başında yayınladığı raporda, eylemlerde 10 bin 718 kişinin gözaltına alındığına yer verildi. Polis ve jandarma, eylemlerde 13 bin 905 plastik mermi kullandı. 'Polislerin polisi' olarak bilinen üst kurum IGPN bu nedenle, polis ve jandarmaya karşı 256 adet soruşturma başlattı.
Sarı Yelekliler’in kazanımları ve yerine getirilmeyen talepleri neler?
Asgari ücrette artış: Macron, 10 Aralık 2018’de yaptığı kamuoyu açıklamasında, Sarı Yelekliler'in taleplerinden biri olan asgari ücreti artırdığını duyurdu. Öte yandan 2019 yılından itibaren geçerli olan aylık 100 Euro'luk artış, Sarı Yeleklileri tatmin etmedi.
Vergilerin düşürülmesi: Macron ayrıca, vergilerde indirim yapılacağını belirtti. 10 Aralık’ta açıkladığı kararında, ek mesai saatlerinden vergi alınmayacağına yer vermişti. Fransız Cumhurbaşkanı 25 Nisan’daki açıklamasında ise, gelir vergisinde ‘önemli’ bir indirim yapıldığını söylemişti.
Bazı emekli maaşlarının artırılması: Sarı Yelekliler gösterilerine katılan emekliler, maaşlarının yükseltilmesi ve hayat koşullarının iyileştirilmesi talepleriyle sokaklara çıkıyor. Macron 25 Nisan’daki konuşmasında, yaşlı hizmetleri kategorisindeki vergi artışını, aylık 2 bin Euro emekli maaşının altındakiler için iptal ettiğini duyurmuştu.
Okul ve hastaneler için borçların ertelenmesi: Macron yaptığı bir basın açıklamasında 5 yıl içinde, belediye başkanının onayı olmadan hiçbir okul veya hastanenin borç nedeniyle kapatılamayacağını söyledi.
Parlamentoda orantılı temsil: Macron 25 Nisan’da, milletvekilleri ve senatörlerin sayısını yüzde 25-30 oranında azaltacağını ve parlamentoda tüm siyasi partilerin orantılı temsil edileceğini söyledi.
‘Elit Okullar’ın kapatılması: Sarı Yeleklilerin resmi bir talebi olmasa da Fransızlar, ‘elit okulu’ olarak bilinen Ulusal Kamu Yönetimi Enstitüleri’nin (ENA) toplumsal gerçeklikten uzak olduğunu düşünüyor. Macron bu nedenle, söz konusu okulların kaldırılacağını söyledi.
Trafikteki hız limitlerinin değişimi: Sarı Yeleklilerin en çok tepki gösterdiği kararlardan biri de şehirler arası yollarda hız limitinin saatte 90 km’den 80’e düşürülmesiydi. Öfkeli Sarı Yelekliler bu nedenle trafikteki sabit radarları boyamış ve bazen de bazen de radarların önüne beton örmüştü.
Bunun ardından Macron, her bölge idaresinin trafik hız limitini saatte 80 km’ye düşüren kararı iptal etme yetkisinin olduğunu açıkladı.
Yurttaş İnisiyatifi Referandumu (RIC): Sarı Yeleklilerin en büyük taleplerinden biri olan Yurttaş İnisiyatifi Referandumu (RIC) ise meclis tarafından kabul edilmedi.
Servet vergisinin geri getirilmesi: Sarı Yelekliler, eylemlerinin en başından itibaren varlıklı kişilerden alınan servet vergisinin (ISF) kaldırılmasına tepkililer. Macron, konuyla ilgili nihai kararı almayı eylül ayına bıraktı.
Euronews