Rusya-Ukrayna savaşı 12. Gününde: Üçüncü tur müzakereden sonuç çıkacak mı?

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları 12. gününde devam ediyor. 3. Tur müzekerelerin bugün yapılması planlanırken, ateşkese yönelik bir karar çıkma ihtimali beklenmiyor. Putin’in, “Taleplerimiz kabul edilirse saldırılar duracak” açıklaması bir yandan savaşın daha da uzun süreceği endişelerini artırırken diğer yandan sivil kayıpların artması ve devam eden mülteci akını da bölgedeki insani kriz boyutunu derinleştiriyor.

Rusya-Ukrayna savaşı 12. Gününde: Üçüncü tur müzakereden sonuç çıkacak mı?

İşgalin başladığı günden bu yana 400’e yakın sivil hayatını kaybederken, binden fazla sivilde yaralandı. BM’nin son açıkladığı rakamlara göre ülkeyi terk edenlerin sayısı da 1,5 milyonu aştı.

Taraflar bir yandan 3. Tur müzakerelere bugün devam edileceğini açıklarken, diğer yandan şiddetlenen saldırılar bir yandan mülteci akınını hızlandırırken sivil kayıpları da artırıyor. Son olarak Kiev yakınlarındaki İrpin'de sivillerin tahliyesi sırasında Rus ordusunun saldırısı sonucu 2'si çocuk 8 kişi öldü.

Çatışmaların tüm şiddetiyle devam ederken, ABD tarafından yapılan bir açıklama şaşkınlığa sebep oldu. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski'nin öldürülmesi durumunda Ukrayna'nın yönetimin devamı konusunda planı olduğunu söylemesi ABD’nin ‘müttefiklik’ anlayışının sorgulanması gerektiği yorumlarını beraberinde getirdi.

İşte savaşın onikinci gününde yaşanan son gelişmeler.

  • Rusya, Ukrayna'nın Kiev, Mariupol, Harkiv ve Sumi şehirlerinden sivillerin tahliyesi için Moskova saatiyle 10.00 itibarıyla geçici ateşkes ilan ettiğini duyurdu.
  • Rusya'nın, daha önce şehir savaşlarını tecrübe etmiş bazı Suriyeli yabancı savaşçıları Ukrayna'ya savaşmaya götürmek üzere topladığı iddia edildi.
  • Ukrayna-Rusya savaşının başlamasıyla birlikte Fransız Rafale savaş uçakları, Polonya hava sahasında devriye uçuşları gerçekleştirmeye başladı.
  • ABD'de Beyaz Saray'ın önünde toplanan yüzlerce kişi, Rusya'nın saldırılarını kınayarak Ukrayna'ya destek gösterisi düzenledi.
  • İsveç Genelkurmay Başkanı Micael Byden, Ukrayna'ya gönderdikleri askeri malzemenin yerlerine ulaştığını söyledi.
  • Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Grossi, Ukrayna’nın en büyük nükleer santrallerinden Zaporijya Nükleer Santrali’nin yönetiminin Rus askerlerine geçmesinden duyduğu kaygıyı dile getirdi.
  • Ukrayna Başbakan Yardımcısı, Geçici İşgal Altındaki Toprakların Yeniden Entegrasyonundan Sorumlu Bakan İrina Vereşuk, Rusya’nın yine, çatışmaların sürdüğü Mariupol’da insanların tahliyesi için insani koridorun açılmasını engellediğini belirtti.
  • Kredi kartı şirketi American Express, Rusya ve Belarus'taki faaliyetlerini durdurduğunu bildirdi.
  • Rusya Savunma Bakanlığı, Harkiv ve Sumi şehirlerinden sivillerin tahliyesi hususunda Ukrayna tarafının iş birliğini reddettiğini ileri sürdü.
  • Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Ukrayna’da televizyon ve radyo kulelerini bombalayan Rusya hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) suç duyurusunda bulundu.
  • Ukrayna’nın başkenti Kiev yakınlarındaki çatışmaların sürdüğü İrpin şehrinden vatandaşların tahliyesi sırasında Rusya’nın saldırısı sonucu ikisi çocuk sekiz kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi.
  • Ukrayna hava savunma kuvvetleri tarafından Harkiv yakınlarında Rusya'ya ait Su-25 savaş uçağının vurularak düşürüldüğü bildirildi.

  • İngiltere Başbakanı Johnson ile Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'in telefon görüşmesinde, Johnson'ın, Ukrayna'ya daha fazla savunma ekipmanı sağlamak için ortaklarla birlikte çalışmayı taahhüt ettiği bildirildi.
  • Konseyi Başkanı Charles Michel, Rusya-Ukrayna savaşının Avrupa'nın gözünü açtığını söyledi.  Michel, "Egemenliğimize daha fazla yatırım yapmalıyız. Bu savaş gözümüzü açtı." açıklamasında bulundu.
  • ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin öldürülmesi durumunda Ukrayna'nın yönetimin devamı konusunda planı olduğunu söyledi. Blinken, “"Ukraynalıların bunun için şu anda detayına girmeyeceğim planları mevcut, ancak şunu söyleyebilirim ki biz yönetimin şu ya da bu şekilde devamını isteriz"  şeklinde konuştu.
  • ABD’nin, Rusya’nın uluslararası ittifaklarını daraltmak ve yaptırımlardan doğacak petrol ihtiyacı için alternatifler aramak amacıyla Venezuela'ya üst düzey heyet gönderdiği öne sürüldü.
  • Rusya'da, Ukrayna ile savaşın durdurulması ve barışın sağlanması talebiyle izinsiz gösteriler gerçekleştirildi. Başta başkent Moskova ve St. Petersburg olmak üzere çeşitli kentlerde Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşa karşı düzenlenen eylemlere yüzlerce kişi katıldı. Moskova ve St. Petersburg'un yanı sıra Rusya'nın yaklaşık 50 kentinde düzenlenen gösterilerde, muhalif kaynaklara göre 2 bin 500'den fazla kişi gözaltına alındı. 
  • Rusya Savunma Bakanlığı, Vinnıtsya şehrinde Ukrayna askeri havaalanının uzun menzilli hassas silahlarla devre dışı bırakıldığını bildirdi. Vinnıtsya şehrindeki Ukrayna askeri havaalanının uzun menzilli hassas silahlarla devre dışı bırakıldığı bilgisini paylaşan Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus uçaklarının Ukrayna hava kuvvetlerine ait 3 Su-27 savaş uçağını da vurduğunu belirterek, “Ukrayna’nın savaşan hava unsurlarının neredeyse tamamı yok edildi.” ifadelerini kullandı.

  • Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Ukrayna’daki nükleer santrallerin durumunu görüştü. Putin’in Macron'un Ukrayna topraklarındaki nükleer santrallerin güvenliğini sağlama konusundaki endişeleriyle ilgili, "Ukraynalı radikallerin sabotaj grubunun Zaporijya Nükleer Santrali alanında düzenlediği provokasyon" hakkında ayrıntılı bilgi verdiği kaydedildi.
  • BM, Ukrayna'da 24 Şubat'tan bu yana en az 364 sivilin öldüğünü, 759 sivilin yaralandığını, gerçek sayının ise çatışma bölgelerinden bilgilerin geç alınmasından dolayı çok daha fazla olduğunun sanıldığını bildirdi.
  • Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Ukraynalılarla yan yana savaşmak için 52 ülkeden paralı asker ve gönüllünün geldiğini söyledi.
  • Belçika'nın başkenti Brüksel'de Rusya'nın saldırısına karşı Ukrayna ile dayanışma yürüyüşü düzenlendi.
  • Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş devam ederken, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de önlemler daha da sıkılaştırılıyor. Rus güçleri Kiev'e doğru ilerlemeye çalışırken, Ukrayna güçleri de başkentteki güvenlik önemlerini artırmaya devam ediyor.Ukrayna askerleri ve polisleri, kentteki kontrol noktalarından geçen araçları tek tek arıyor. Kentteki yollara beton bariyerlerinin yanı sıra tanklara karşı hazırlanmış çok sayıda demir engel yerleştirildi.
  • Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), Ukrayna'nın Mariupol kentinde yaklaşık 200 bin sivilin tahliyesinin durdurulduğunu bildirdi.
  • Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasıyla ilgili "Bu sadece askeri bir operasyon değil ölüm, yıkım ve sefalet eken bir savaş." dedi.
  • Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Ukraynalıların barış istediğini belirterek, “Rusya halkına sesleniyorum; bu geri dönüşü yok kayıplar olmadan kötülüğü yenmenin hala mümkün olduğu dönem. Sessiz kalmayın." dedi.
  • Ukrayna güçleri, başkent Kiev yakınlarındaki İrpin’de, Rus güçleri ile yaşanan çatışmaların altında bölgede yaşayan sivilleri tahliye etmek için yoğun çaba sarf ediyor.
  • Rus bankaları, Visa ve Mastercard’ın ülkedeki faaliyetlerini durdurmasının ardından Çinli UnionPay ödeme sistemlerini kullanan kartlar çıkartmaya hazırlanıyor.
  • BM Mülteciler Yüksek Komiseri Grandi, 10 gün içinde Ukrayna'dan 1,5 milyondan fazla mültecinin komşu ülkelere geçtiğini açıkladı. BMMYK, Ukrayna'da durumun daha da tırmanması halinde 4 milyon kadar sivilin ülkeden kaçabileceği uyarısında bulunmuştu.

  • Rusya’da gerçek kişilerin yurt dışına para transferine aylık 5 bin dolar sınır getirildi.
  • Ukrayna Gaz İletim Sistemi Operatörü (GTSOU), 6 bölgedeki 16 doğal gaz dağıtım istasyonunu kapatmak zorunda kaldıklarını bildirdi.
  • ABD'nin, F-16'lar karşılığında Polonya'nın Ukrayna'ya Sovyet dönemi savaş uçaklarını temin etmesi konusunda Polonyayönetimi ile görüştüğü iddia edildi. Zelenskiy, Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge talebinde de bulunmuş ancak hem ABD hem de NATO "Rusya ile savaş riskini barındırdığı için" bu talebe olumsuz karşılık vermişti.
  • Filistin hükümeti, Ukrayna'daki gelişmelere dair bir tutum sergilemeleri yönünde baskılara maruz kaldıkları açıkladı.  Filistin Dışişleri Bakanı Riyad Malki, Filistin'in işgal altında olduğu ve herhangi bir ülkeden yana tutum sergilemesi durumunda bunun sonuçlarına katılamayacağına işaret eden Malki, "Dolayısıyla bizim yaklaşımımız kendini krizlerden uzak tutmaktır." dedi.
  • ABD merkezli finansal hizmet şirketleri Visa ve Mastercard, Rusya'daki operasyonlarını askıya aldıklarını duyurdu.
  • ABD’nin yüksek tirajlı gazetelerinden Washington Post, ABD ve müttefiklerinin sessizce Ukrayna’da uzun bir mücadeleye ve sürgündeki bir Ukrayna hükümetine hazırlandığını belirtti. Haberde, ismi gizli tutulan bir yetkilinin, “Zelenskiy'in Polonya'da sürgündeki bir hükümet kurduğu bir senaryo da dahil olmak üzere, şu anda her olasılık için acil durum planlaması yapıyoruz.” ifadesine yer verildi.
  • ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Polonya'da Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ile görüştü. Polonya'yı ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı, paylaşımında, "Bugün arkadaşım Kuleba ile Polonya-Ukrayna sınırında buluşmak ilham vericiydi." ifadelerine yer verdi.