Raşid el-Gannuşi istifaların Nahda'yı kendini geliştirmeye ittiğini söyledi

Tunus'taki Nahda Hareketi lideri Gannuşi, istifaların hareketi etkilediğini, kendini geliştirmeye ittiğini ve uzlaşma kapısının her zaman açık olduğunu belirtti.

Raşid el-Gannuşi istifaların Nahda'yı kendini geliştirmeye ittiğini söyledi

Tunus'taki Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi, Nahda'daki istifalar hakkında Al Jazeera'ya yaptığı açıklamada, "Şüphesiz hareketi ve uyumunu etkileyen bu istifalar konusunda derin üzüntü duyuyorum." dedi.

Hareketin istifa edenlere onlarca yıldır yatırım uyguladığını hatırlatan Gannuşi, "Bu kardeşler yıl sonundan önce yapılacak konferansta diyalog ve ara çözümler aramanın mümkün olmasına rağmen istifalarını duyurmakta hızlı davrandılar ancak takdir onların." ifadesini kullandı.

Gannuşi, "Bu istifalar bizi, kurumlarımızı, hareket içindeki tüm eğilimler için bir diyalog ve entegrasyon alanı haline getirmeye itiyor ve uzlaşma kapısı her zaman açık." diyerek, Nahda'nın demokratik tecrübeyi korumaya ve bozulmayı durdurmaya çalışan tüm ulusal faaliyetlerle sorumluluk alarak etkileşim içinde olacağını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Kays Said'in 25 Temmuz'da Meclisin çalışmalarını dondurması ve Başbakanı azletmesi kararlarına ilişkin Gannuşi, şunları söyledi:

"Profesör Kays Said, istisnai kararları ilan ettiğinde anayasal işleyişe saygı duyacağını açıkladı ancak daha sonra bunu ihlal etti. Parlamentonun askıya alınmasının bir ay süreyle olacağını açıkladı ancak daha sonra süresiz olarak askıya aldı. Bu anayasaya aykırıdır ve cumhurbaşkanlığı ile aynı şartlarda seçilmiş ve aynı meşruiyete sahip egemen bir kurumu etkiler."

Gannuşi "anayasaya ve halkın iradesine karşı bir darbeyi temsil eden anayasaya aykırı tüm olağanüstü kararları geri çekmesi, diyalog ve ortaklığa kapı açması" çağrısında bulundu.

Bazı sosyal paylaşım ağlarında, yetkilerini devrettiği yönündeki paylaşımlara da değinen Gannuşi, "Meclis Başkanlığı bağlı olduğum bir sıfat. Bu durum halk tarafından seçilen milletvekillerinin oylamasının bir sonucu ve ancak onlar benden bu sıfatı alabilirler." ifadesini kullandı.