Protestolar ve polisle çatışmalar ABD'nin dört bir yanına yayıldı

Siyahi George Floyd'u öldüren polis memuru hakkında üçüncü derece cinayet suçlamasında bulunması tepkileri daha da arttırdı, gösteriler Amerika’nın başkenti Washington’a ve birçok kente sıçradı.

Amerika’nın Minneapolis şehrinde siyahi George Floyd adlı kişinin polis tarafından gözaltına alınırken nefessiz bırakılarak hayatını kaybetmesi üzerine başlayan protestolar ülke geneline yayıldı.

Savcılığın, elleri arkadan kelepçelenmiş ve yere yatırılmış haldeyken boğazına dizini bastırarak ölümüne neden olan polis memuru hakkında üçüncü derece cinayet suçlamasında bulunması tepkileri daha da arttırdı.

Associated Press Haber Ajansı, Savunma Bakanlığı Pentagon’un askeri polis birliklerine Minneapolis’a gitmek üzere hazır olmaları emrini verdiğini duyurdu. Kuzey Carolina ve New York eyaletindeki Fort Drum da bulunan birliklere birkaç saat içerisinde bölgeye gitmek üzere hazır olmaları emri verildiği öne sürüldü. ​

Detroit'te bir gösterici öldü

Yerel haber kanalları Detroit şehrindeki gösteriler sırasında bir kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. 19 yaşındaki protestocunun kalabalığın üzerine aracını süren ve ateş açan bir kişi tarafından vurulduğu öne sürüldü. Bu kişinin daha sonra olay yerinden kaçtığı belirtildi. Olay anında yaralanan kişilerin de olduğu ifade edildi.

Gösteriler Amerika’nın başkenti Washington’a sıçradı. Protestocular Beyaz Saray binasının önündeki Lafayette Park’ın hemen dışında toplandılar. Bunun üzerine Beyaz Saray giriş çıkışlara kapatıldı. Göstericilerden bazıları, gizli servis elemanlarıyla itiş kakış yaşarken çevredeki bazı binaların duvarlarına da sprey boyalarla sloganlar yazdılar. Duvarlara George Floyd’un polisin boğazına bastığı sırada söylediği “Nefes alamıyorum” ifadesi yazıldı

New York şehrindeki gösteriler ikinci gününde de devam etti. Göstericiler yer yer polisin kendilerini durdurmak için yerleştirdiği bazı barikatları yıktı.

Amerikan haber kanalı CNN televizyonunun merkezinin de bulunduğu Atlanta’da da protestocular tv binasının önünde toplandı. Göstericilerin binaya su şişeleri fırlattığı ve binaya girmeye çalıştıkları görüldü

Houston ve Las Vegas şehirlerinde de protesto gösterileri düzenlendi. Bu iki şehir hayatını kaybeden George Floyd’un doğup büyüdüğü şehirlerdi. Houston’da 60 kadar protestocu yaklaşık yarım saat süreyle otoyolu trafiğe kapattı. Los Angeles şehrinde de protestolar sırasında Çevreyolu bir süre trafiğe kapatıldı.

Floyd’un öldüğü Minneapolis şehrinde gösteriler üçüncü gecede de sürdü. Belediye Başkanı Jacob Frey, akşam 8’den sabah 6’ya kadar şehirde sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini açıkladı. Ancak bu karar da gösterilerin devamına engel olamadı. Barışçıl olarak başlayan protestolar şiddet eylemleri ve yağmaya dönmüş durumda.

VOA