PKK'nin Tepeköy Katliamı unutulmadı

26 Haziran 1992'de, Şırnak'ın İdil ilçesine bağlı Tepeköy kırsal mahallesinin yoluna mayın döşeyen PKK, 4 mazlumu katletti. Aradan geçen 32 yıla rağmen PKK'nin vahşeti unutulmadı. Şehidler ise rahmet ve minnetle yâd ediliyor.

PKK'nin Tepeköy Katliamı unutulmadı

26 Haziran 1992'de, Şırnak'ın İdil (Hezex) ilçesine bağlı Tepeköy (Xirabêrapin) kırsal mahallesinin yoluna mayın döşeyen PKK, biri kız çocuğu biri kadın olmak üzere 4 muvahhidi katletti, 6 kişiyi de yaraladı.

PKK, kimi zaman mazlum halkı çocuk, kadın ve yaşlı demeden köy meydanlarında topluca katletti, kimi zaman da camileri basarak vahşi saldırılar gerçekleştirdi.

PKK'nin halka yönelik gerçekleştirdiği saldırılarda hedef gözetmemesi, çocuk ve kadınları da bu saldırılarda katletmesi, binlerce aileye hafızalardan silinmeyen acılar yaşattı.

Tepeköy'de yaşayan mazlum Kürtler de İslami değerlerinden taviz vermediği için yıllarca PKK’nin zulmüne uğramış, yollarına mayınlar döşenerek, minibüsleri taranarak çok sayıda şehit ve gazi vermişti.

Köy halkı, 1990-1995 yılları arasında PKK'nin baskısına, ambargosuna ve kalleşçe cinayetlerine tanıklık etti.

Tarlalarından eve dönen köylülerin yoluna mayın döşendi

26 Haziran Cuma günü tarladan dönerken traktörlerinin PKK'nin yola döşediği mayına çarpması sonucu Abdülkerim Özel (34), İbrahim Kartal (28), Hediye Baştuğ (35) ve Menice Kartal (16) şehid olurken, Abdulvahhap Kartal (54), Adila Kartal (57), Sadiye Özel (47), Ali Özel (51), Ayten Özel (51) ve Taybet Baştuğ (51) yaralandı.

Tepeköy şehitlerinden İbrahim Kartal'ı anlatan dava arkadaşları, onun ahlakı güzel, etrafı tarafından sevilen birisi olduğunu hatırlatıyor.

İslam davasını idrak ettikten sonra camiye bağlanan Şehit İbrahim'in elinden Kur’an’ı Kerim düşmez olmuştu. Çocuklar ile çocuk, büyükler ile büyük gibiydi. Halkı İslam'a davet etmeye başladığında PKK buna tahammül edememişti. PKK'liler, 'Niye bizimle hareket etmiyorsunuz?' diye tehditlerde bulunuyorlardı. Şehit İbrahim de tehditlere aldırmadan davasını sürdürmeye devam ediyordu. Önce köydeki evleri tarandı, roketatarlarla saldırıda bulundular. En son köyün girişine 26 Haziran Cuma günü mayın döşediler… Abdülkerim Özel, Hediye Baştuğ ve Menice Kartal da PKK'ye boyun eğmemiş, İbrahim Kartal'la birlikte şehid olmuştu.

"Onların batıl yolunu İslam davasına tercih etmedik"

Saldırı sırasında 19 yaşında olan ve saldırıdan yaralı kurtulan ancak yüzde 90 felçli kalan Sadiye Özel, önceki yıl İLKHA'ya yaptığı açıklamada aradan geçen onca yıla rağmen yaşadıkları acıyı unutmadıklarını belirtmişti. Buna rağmen İslami davayı benimsedikleri için hiç pişman olmadıklarını söyleyen Özel, "Biz onların yolunda olmadık, onlarla beraber olmadık, o batıl yolu İslam davasına tercih etmedik. Yıllarca çevre köyler de PKK’nin zoruyla bize ambargo uyguladılar. Köyümüzün yolunu kapattılar. Bizleri sürekli tehdit ettiler. Bunların yaptığı zalimliği hiç kimse kendi kavmine yapmamıştır. Allah Teâlâ onlara fırsat vermedi. İnşallah bir daha fırsat vermez. Biz yolumuzdan dönmedik, dönmediğimiz için de Allah'a binlerce şükürler olsun.” ifadelerini kullanmıştı.

Mele İsa Özmen de PKK'nin köye yaptığı saldırılarından birini şöyle anlatıyordu:

"Bir akşam, evlerimizi taradılar. Roketatarlarla saldırdılar. O akşam sabaha kadar 14 roketle evime, amcamın evine, babamın evine ve köylülerin evlerine saldırdılar. Hamdolsun bir şey olmadı. Duyduğumuza göre amaçları bu saldırıdan sonra köyü çocuklarla, yaşlılarla beraber tamamen yok etmekti. Biz Allah'a teslim olduk. Allah bizi onların bu şerrinden korudu."

PKK, 26 Haziran 1992 gününün gecesinde ise Diyarbakır'ın Silvan ilçesine bağlı Susa köyünde camide ibadet edenleri cami önünde toplayıp 10 muvahhidi katletmişti.