Pence: 'Türkiye’yle ateşkes sağlandı YPG çekilmeye başladı'

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, ABD ile Türkiye'nin anlaştığını belirterek, "120 saat içinde YPG güvenli alandan çekilecektir. ABD ve Türkiye güvenli bölge için çalışacak. Ekonomik yaptırımlar da geri çekilecek." dedi.

Pence: 'Türkiye’yle ateşkes sağlandı YPG çekilmeye başladı'

Amerika Başkan Yardımcısı Mike Pence, Amerika ve Türkiye’nin Suriye’de ateşkes konusunda anlaşmaya vardığını açıkladı.

Pence, operasyonun 120 saatliğine askıya alınacağını ve bu sırada Barış Pınarı Harekatı dahil tüm operasyonların durdurulacağını ve YPG'nin güvenli bölge sınırlarından çekileceğini bildirdi.

Türkiye temasları kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la 1 saat 20 dakikalık ikili, 2,5 saatlik heyetler arası görüşmeler yapan ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'yla birlikte ABD Büyükelçiliği’nde kameralar karşısına geçti. Pence, Başkan Donald Trump’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bu çatışmaya barışçı bir çözüm bulunması konusunda istekli olduğu için çok müteşekkir olduğunu söyledi.

Türkiye’yle Kobani'de operasyon yapılmaması konusunda anlaşma sağlandığını da vurgulayan Pence, etnik azınlıkların korunması konusunda mutabakata varıldığını belirtti.

Pence, Türkiye kalıcı ateşkesi uygulamaya koyduğu andan itibaren, şu ana kadar ABD'nin getirdiği tüm yaptırımların kaldırılacağını söyledi.

ABD’nin Türkiye'yle yakın işbirliği içinde çalışmaya devam edeceğini kaydeden Pence, uzun vadeli barış ve istikrar için bir tampon bölge oluşturulacağını da açıkladı.

Pence, "Türkiye’ye taahhütümüz şu: YPG ya da SDG ile bu çekilmenin düzgün şekilde yapılması için çalışacağız. Sınırdan 20 mil (32 kilometre) içeriye çekilecekler. Ateşkes sırasında de bize bu çekilmenin düzgün bir şekilde yapılacağı yönünde güvence verdiler" diye konuştu.

VOA