Paris'te evsiz mültecilere huzur yok!

Fransa'nın başkenti Paris'te sokakta yaşayan mülteciler polis tarafından uyandırılarak kaldıkları yerlerden kovuluyor. Ülkede yaşanan bu dramatik durumun, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İçişleri Bakanı Gerald Darmanin'in tutumundan kaynaklandığı belirtiliyor.

Fransa'nın başkenti Paris'te evsiz mültecilerin yaşadığı dramlara her gün yenisi ekleniyor. Yayımlanan raporlara göre, ülkede evsizlerin ve kötü barınma şartlarına maruz kalanların sayısının arttığı ifade edilirken yetkililerin yaşananlara karşı sessizliği dikkat çekiyor.

Utopia 56 yardım kuruluşunun paylaştığı görüntülerde, Paris'te köprü altında uyuyan bir grup evsizin polis müdahalesiyle uykularından uyandırıldığı ve dağıtıldığı görülüyor.

Polisin müdahale ettiği kişiler soğuğa rağmen sığındıkları bölgeden uzaklaşmak zorunda kalırken görüntülerde, bir ayağı ampute ve koltuk değnekleri yardımıyla ayakta durmaya çalışan bir evsizin polisle konuşma çabası dikkat çekiyor.

Kuruluşun yaptığı açıklamada, polis tarafından dağıtılan evsiz mültecilerin çoğunluğunun Sudan'dan Fransa'ya sığınma talebinde bulunanlar veya halihazırda mülteci statüsüne sahip ama evsiz kişiler olduğu belirtildi.

Açıklamada, Fransa'daki evsiz mültecilere karşı polis tarafından bazen biber gazı kullanıldığı, copla müdahale edildiği ve battaniyelerinin ellerinden alındığı ifade edilerek, yaşanan bu dramatik durumun, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İçişleri Bakanı Gerald Darmanin'in tutumundan kaynaklandığı vurgulandı.

Öte yandan, geçtiğimiz günlerde Abbe Pierre Vakfı tarafından, mültecilerin barınma şartlarıyla ilgili yayımladığı raporunda da, Macron hükümetinin konut politikalarında ki yetersizliğine dikkat çekilerek, ülkedeki evsizlerin sayısında 2012'den bu yana "patlama" yaşandığı ve Fransa genelinde 4.1 milyon kişinin kötü barınma koşullarında hayatını sürdürmeye çalıştığı kaydedildi.

Raporda, Macron döneminde 2020'de inşa edilen sosyal konut sayısının son 15 yılın en düşük seviyesinde olduğu belirtilerek, en fazla 18-25 yaş grubundaki gençlerin sorunlarla karşılaştığı, düşük gelir ve maaşlar nedeniyle çok sayıdaki gencin barınmakta zorluk çektiğine dikkati çekildi.