Pakistan Talibanı hükümetle varılan ateşkesi bitirdiklerini açıkladı

Pakistan Talibanı (TTP) Afganistan Talibanının aracılığı sayesinde Pakistan hükümetiyle varılan ateşkesi sona erdirdi.

Pakistan Talibanı hükümetle varılan ateşkesi bitirdiklerini açıkladı

Gruptan yapılan açıklamada güvenlik güçlerinin bazı savaşçılarını öldürerek 1 aylığına imzalanan ateşkesin şartlarını bozduğu ileri sürüldü.

Afganistan'daki Taliban'dan ayrı faaliyet gösteren Pakistan Taliban Hareketi (Tehrik-i-Taliban Pakistan -TTP) İslamabad yönetimini ateşkes koşullarını ihlal etmekle suçladı.

Geçen ay 9 Kasım'da yapılan ateşkes anlaşmasının ilk etapta 9 Aralık'a kadar sürmesi, daha sonra da tarafların anlaşmasıyla uzatılması öngörülüyordu.

TTP, hükümetin ateşkes sürecinde söz verdiği gibi hapisteki 102 Taliban üyesini serbest bırakmadığını ve karşılıklı görüşme düzenlemek için heyet göndermediğini iddia etti.

Perşembe günü yayımlanan yazılı açıklamada TTP, hükümetin vadettiği şeyleri gerçekleştirmediği gibi Taliban'ın güçlü olduğu Lakki Marwat, Svat, Bajaur ve Swabi bölgelerine saldırı düzenlediğini ve gözaltındaki TTP üyelerini öldürdüğünü öne sürdü.

Açıklamada, "TTP'nin mi yoksa Pakistan ordusu ve hükümetinin mi kurallara uymadığına şimdi halk kendisi karar versin. Bu şartlar altında ateşkesin sürmesi mümkün değil" ifadeleri yer aldı.

TTP'nin yayımladığı bir ses kaydındaysa hareketin başındaki Nur Vali Mesud'un 9 Aralık gece yarısı itibarıyla saldırılara devam edileceğini söylediği bildirildi.

Açıklamada, "Bu şartlar altında ateşkesi uzatmak mümkün değil," ifadelerine yer verildi ve artık anlaşmaya kimin uymadığına Pakistan halkının karar vermesi gerektiği vurgulandı.

Fakat daha öncesinde bir TTP yetkilisi, bir Pakistanlı hükümet yetkilisi ve bir askeri yetkili AFP'ye ayrı ayrı yaptıkları açıklamada ateşkesin uzatılmasına karar verildiğini belirtmişti.

TTP'nin etkili olduğu Peşaver şehrinde bir yetkili müzakere ekibindeki görevlilerin uzatma konusundan emin konuştuklarını fakat son açıklamanın sürpriz olduğunu belirtti.