Pakistan Dışişleri Bakanı Kureyşi'den, ABD'ye 'Afganistan'dan sorumlu çekil' uyarısı

Pakistan Dışişleri Bakanı Kureyşi, ABD’nin Afganistan’dan çekilme kararına ilişkin "Çekilme sistematik olmaz ve barış süreciyle birlikte ilerlemezse Afganistan’ın 1990’larda yaşananları tekrar yaşamasından endişe ediyoruz." dedi.

Pakistan Dışişleri Bakanı Kureyşi'den, ABD'ye 'Afganistan'dan sorumlu çekil' uyarısı

Afgan barış sürecine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Kureyşi, bu ülkede barış ve istikrar istediklerini, Afganistan'a barış ve istikrarla refahın gelmesini istediklerini aktardı. Kureyşi, Doha’daki ABD-Taliban ve Afganistan’daki Afganlar arası görüşmelerin Pakistan’ın girişimiyle gerçekleştiğine vurgu yaparak "Afganistan konusunda benim görüşüm, sorumluluk paylaşımı olmalı. Pakistan zaten üzerine düşen rolü oynuyor. Ama asıl rolü Afgan liderlerinin oynaması gerekiyor. Bir araya gelmeli, geleceklerine karar vermeli ve nasıl bir anayasa istediklerini, kadınlara ve toplumun diğer gruplarına neler verilecek konuşmalılar. Pakistan sadece bunlara olanak sağlayabilir. Onlara ne yapacaklarını söyleyemeyiz. Afganistan, bağımsız ve egemen bir ülke.” dedi.

ABD'ye "Afganistan'dan sorumlu çekil" uyarısı

 

Kureyşi, ABD’nin Afganistan’dan çekilme kararına ilişkin bilgilendirildiklerine işaret ederek “Tabii ki görüşmeler yapılıyor. Çekilecekleri izlenimini de vermişlerdi. Tabii ki orada sonsuza dek kalamazlar.” değerlendirmesinde bulundu.

Bunun "sorumlu bir çekilme" olması gerektiğinin altını çizen Kureyşi, "Bizim her zaman söylediğimiz şey ‘Çekilin ama bunu düzenli bir şekilde yapın.’ oldu. Bunun sorumlu bir şekilde yapılması gerek. Eğer çekilme sistematik olmaz ve barış süreciyle birlikte ilerlemezse Afganistan’ın 1990’larda yaşananları tekrar yaşamasından endişe ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Kureyşi, 1990’larda Afganistan’da yaşananların anarşi, sivil savaş ve istikrarsızlık olduğunu söyleyerek "Büyük bir bedel ödedik. Afganistan ise en büyük bedeli ödedi. Afganistan’dan sonra en büyük bedel ödeyen Pakistan, terörizme 83 bin kurban verdi. 128 milyar dolar kayıpla ekonomimiz büyük kayıp yaşadı. Neredeyse 40 yıldır 3 milyona yakın Afgan mülteciye ev sahipliği yapıyoruz ve yeni bir mülteci akını istemiyoruz." dedi.

Bu mültecilerin artık saygı ve gurur içinde ülkelerine dönme vaktinin geldiğinin altını çizen Kureyşi, bunun da ancak Afganistan’da barış ve istikrar sağlanırsa gerçekleşeceğini kaydetti.

AA