Nijerya'da başörtü tartışması yüzünden misyonerlerin 10 okulu geçici olarak kapatıldı

Nijerya'nın Kwara eyaletindeki misyonerlerin açtığı okullarda öğrencilerin başörtü takmasının engellenmesi üzerine oluşan gerginlikten dolayı 10 okul geçici olarak kapatıldı.

Nijerya'da başörtü tartışması yüzünden misyonerlerin 10 okulu geçici olarak kapatıldı

Eğitim ve Beşeri Sermaye Geliştirme Bakanlığı Daimi Sekreteri Kemi Adesun, yaptığı yazılı açıklamada, Kwara eyaletindeki okullarda öğrencilerin başörtü takması üzerine Müslüman ile Hristiyanlar arasında tartışmalar çıktığını belirtti.

İlorin'deki Müslüman Topluluklar, Cuma günü bazı Hristiyan misyoner okullarının Müslüman öğrencileri tesettür giydikleri için geri çevirmeleri üzerine gerginlik ve öfke yaşandı.

Bu nedenle İlorin bölgesinde 10 okulun geçici olarak kapatıldığını aktaran Adesun, "Okul kapatma kararı, Müslüman ve Hristiyan toplumunun temsilcilerinden oluşan hükümet komitesinin cuma günü iki dinin mensupları arasındaki farklılıkları gidermek amacıyla yapılan toplantı sonucunda alındı." ifadesini kullandı.

Adesun, hükümetin, bölge sakinlerine sükunet içinde yaşaması çağrısında bulunduğunu belirterek, ebeveynler ve dini liderlerin iki grubu daha da bölebilecek eylemlerden, yorumlardan kaçınmasını gerektiğini kaydetti.

Tesettüre izin vermeyen misyoner okulları, C&S College, ST. Anthony College, ECWA School, Surulere Baptist Ortaokulu, Bishop Smith Ortaokulu, CAC Ortaokulu, St. Barnabas Ortaokulu, St. John Okulu, St. Williams Ortaokulu ve St. James Ortaokulu.

Çoğunlukla Hristiyanların yaşadığı güney ve batı bölgelerde, bazı okullarda başörtüsü kullanımı tartışma konusu oluyor.

Ülkenin Oyo eyaletinde 2018'de 9 öğrenci başörtü taktıkları gerekçesiyle okul yönetimince kampüsten çıkarılmıştı.