Nijer: Fransa müdahale için komşu ülkelere askeri yığınak yapıyor

Nijer’deki askeri cunta liderleri, Fransa’yı ‘askeri müdahaleye’ hazırlık amacıyla Batı Afrika’daki birçok komşu ülkede güçlerini ve askeri teçhizatını seferber etmekle suçladı.

Nijer: Fransa müdahale için komşu ülkelere askeri yığınak yapıyor

Nijer’deki eski sömürge gücü olan Fransa ile ilişkiler, Paris’in temmuz ayındaki darbeyle devrilen Cumhurbaşkanı Muhammed Bazoum’u desteklemesinin ardından gerildi.

Kendilerine Vatanı Koruma Ulusal Konseyi adını veren askeri cuntanın sözcüsü Amadou Abdramane şunları söyledi:

Fransa, Nijer’e yönelik saldırı hazırlıklarının bir parçası olarak çeşitli ECOWAS (Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu) ülkelerine güç konuşlandırmaya devam ediyor ve bunu bu toplumsal örgütle işbirliği içinde planlıyor.

Sahel bölgesinde yer alan Nijer ile ECOWAS’ın ilişkileri, “Bazoum’un göreve geri getirilmesi yönündeki diplomatik baskının başarısız olması halinde askeri müdahalede bulunmakla tehdit etmek” gerekçesiyle çıkmaza girmiş durumda.

Fransa’nın Fildişi Sahili ve Benin’e askeri uçaklar, helikopterler ve 40 zırhlı araç konuşlandırdığını söyleyen Abdramane, “Askeri kargo uçakları, Senegal, Fildişi Sahili, Benin ve diğer ülkelere büyük miktarlarda askeri teçhizatın indirilmesine olanak sağladı” diye ekledi.