NATO: Süreç sorunsuz olacak! Rusya: Bize karşı 'kesinlikle' bir tehdit!

Finlandiya'nın NATO üyeliği için başvuruda bulunacağını açıklamasının ardından farklı tepkiler gelmeye başladı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO üyeliğinin hem NATO'yu hem de Finlandiya'nın güvenliğini güçlendireceğini belirtirken, Rusya'dan sert bir açıklama geldi. Kremlin'den yapılan açıklamada, Finlandiya'nın NATO üyeliğinin Rusya için "kesinlikle" bir tehdit olduğu vurgulandı.

NATO: Süreç sorunsuz olacak! Rusya: Bize karşı 'kesinlikle' bir tehdit!

Finlandiya'nın NATO üyeliği için başvuruda bulunacağını açıklamasının ardından farklı tepkiler gelmeye başladı. 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve Başbakanı Sanna Marin'in "gecikmeden NATO üyeliğine başvurulması gerektiğini" bildiren ortak açıklaması hakkında yazılı değerlendirmede bulundu.

Ortak açıklamayı memnuniyetle karşıladığını kaydeden Stoltenberg, bunun Finlandiya'nın egemen kararı olduğunu, NATO'nun karara saygı gösterdiğini vurguladı. Stoltenberg, şu ifadeleri kullandı:

"Finlandiya, üyelik başvurusu yapmaya karar verirse NATO'da memnuniyetle karşılanacak, katılım süreci sorunsuz ve hızlı olacaktır. Finlandiya, NATO'nun en yakın ortaklarından biri, olgun bir demokrasi, AB üyesi ve Avrupa-Atlantik güvenliğine katkı sağlayan önemli bir ülkedir. NATO üyeliğinin hem Finlandiya'nın hem de NATO'nun güvenliğini güçlendireceği hakkında Cumhurbaşkanı Niinistö ve Başbakan Marin ile aynı fikirdeyim. Üyelik, NATO'nun kapılarının açık olduğunu, Finlandiya'nın kendi geleceğine karar verdiğini gösterecektir."

Kremlin: Finlandiya'nın NATO'ya girişi Rusya'ya tehdit

Finlandiya'nın muhtemel NATO üyeliğine karşı Rusya'dan da açıklama geldi.

Kremlin, söz konusu üyeliğin, Rusya'nın güvenliği için "kesinlikle" tehdit oluşturacağını; askeri blokun genişlemesinin ne Avrupa'yı ne de dünyayı daha stabil hale getireceğini duyurdu.