Myanmar'da komşu ülkelere sığınma hazırlığındaki vatandaşların sayısı artıyor

Askeri darbenin yapıldığı Myanmar'da güvenlik güçlerinin protestoculara yönelik silahlı müdahalesinden ve şiddetinden kaçarak komşu ülkelere sığınmaya hazırlananların sayısında artış olduğu belirtildi.

Myanmar'da komşu ülkelere sığınma hazırlığındaki vatandaşların sayısı artıyor

Myanmar'ın darbe karşıtı haber sitelerinden Mizzima News'te yer alan haberde, Tayland'ın bu ülkeyle sınırındaki Tak eyaletinin, Myanmar'dan gelebilecek mülteci akınına karşı hazırlık yaptığı bilgisi yer aldı.

Siteye konuşan eyalet yetkilileri, Myanmar'dan binlerce mültecinin Tayland sınırına geçebileceğine dair haberler aldıklarını ve bu duruma hazırlanmak için yeni barınaklar inşa edildiğini aktardı.

Yetkililer, eyalet genelinde 30 bin ila 50 bin mültecinin barınabileceğini vurguladı.

Bunun yanı sıra Myanmar'dan daha fazla kişinin Hindistan sınırına geçmek üzere olduğu öne sürüldü.

Hint yetkililer, 4 Mart'ta aralarında polislerin de bulunduğu 8 Myanmarlının sınırı geçerek, Hindistan'a sığınma talebinde bulunduğunu bildirmişti.

Yetkililer, Myanmar'daki askeri darbeden bu yana sadece Mizoram eyaletine kaçan Myanmarlı mültecilerin sayısının 100'ü geçtiğini duyurmuştu.

Protestolardaki can kayıpları 224'e ulaştı

Ülkenin birçok bölgesinde süren askeri darbeye ve seçilmiş hükümet üyelerinin gözaltına alınmasına karşı protestolarda, güvenlik güçlerinin silahlı müdahalesi sonucu meydana gelen can kaybı sayısı 224'e çıktı.

Myanmar Siyasi Tutuklulara Yardım Kuruluşundan (AAPP) yapılan açıklamada, son 24 saatte 7 protestocunun daha yaşamını yitirdiğinin doğrulandığı ve hayatını kaybedenlerin sayısının 224'e yükseldiği bildirildi.

Açıklamada, yakalanan 1938 kişinin ise hala gözaltında tutulduğu belirtildi.

Yangon, Mandalay, Magway ve Bago gibi bölgelerde darbe karşıtı protestolar bugün de devam etti.

Yangon'da güvenlik güçleri, protestocular tarafından kurulan barikatları silah zoruyla sivillere toplatırken görüntülendi.

Mandalay'da ise çok sayıda demir yolu çalışanı, sivil itaatsizlik eylemine katıldığı için askerler tarafından zorla lojmanlarından çıkartıldı.

AA