Myanmar lideri, Uluslararası Adalet Divanı'nın karşısına çıkacak

Nobel Ödüllü Suu Kyi, Müslümanlara yönelik 'soykırım' suçlamalarına cevap verecek.

Myanmar lideri, Uluslararası Adalet Divanı'nın karşısına çıkacak

Myanmar lideri Aung San Suu Kyi, Batı Avrupa’ya gerçekleştirdiği son ziyarette, yarım asırlık askeri diktatörlüğe son veren seçilmiş bir sivil yönetici olarak karşılanmıştı.

Nobel Barış Ödülü sahibi Suu Kyi, gelecek hafta Avrupa'ya yeniden gelecek.

Ancak bu defa ordunun Arakanlı Müslümanlara yönelik gerçekleştirdiği ve uluslararası kamuoyunca 'soykırım' olarak tanımlanan operasyonlarını savunmak için.

Gambiya Adalet Bakanı Abubekir Marie Tambadou, yaptığı açıklamada, Myanmar’da yaşanan soykırım karşısında bir şey yapılmamasının utanç verici olduğunu, Arakanlı Müslümanlara yönelik soykırımın soruşturulması için 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) adına Uluslararası Adalet Divanı'na  başvurduklarını dile getirdi.

Banjul yönetimi, Myanmar ordusunun Rohingyalara karşı toplu katliam ve tecavüz suçlamaları da dahil olmak üzere soykırım davası açtı.

Davanın ilk duruşması, Birleşmiş Milletler'in en yüksek yargı mercii konumundaki Lahey merkezli Uluslararası Adalet Divanı'nda 10 Aralık'ta görülecek.

Duruşmada Myanmar hükümetini Aung San Suu Kyi savunacak.

Myanmar yönetimi, yöneltilen soykırım iddialarını reddetse de ofisi, Suu Kyi'nin ülkenin "ulusal çıkarlarını" korumak için savunma yapacağını duyurdu.

Suu Kyi'nin partisi Ulusal Demokrasi Ligi (National League for Democracy) Sözcüsü Myo Nyunt, "Myanmar'ın görüşü ile uluslararası toplum arasında bir çelişki ve farklılık var. Bundan dolayı Suu Kyi, Rahine'nin kuzeyinde gerçekte ne olduğunu anlatmak durumunda." şeklinde konuştu.

Bir zamanlar karşı çıktığı ordunun gerçekleştirdiği toplu katliam ve tecavüzlere karşı sessiz kalması, Suu Kyi'yi uluslararası toplum nezdinde eleştirilerin odağı haline getirmişti.

Konuyu yakından takip eden kaynaklar, Lahey'de orduyu savunacak olmasının uluslararası toplum nezdinde zaten kötüleşen imajını daha da zedeleyeceği yorumunda bulundu.

Yakın çevresinin Suu Kyi'yi mahkemeye çıkmaması için ikna etmeye çalıştığı ancak başarısız olduğu belirtiliyor.

BM: Arakanlı Müslümanlara karşı şiddet eylemleri 'soykırım niyetiyle' yapıldı

Birleşmiş Milletler bünyesinde faaliyet gösteren Uluslararası Myanmar Bağımsız Araştırma Misyonu'nun, Myanmar'daki bulgularını içeren eylül 2019 tarihli son raporunda, "Arakan Müslümanlarının (Rohingya) durumu, misyon için ciddi bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor." ifadeleri yer aldı.

Raporda Arakanlı Müslümanların, Myanmar ordusu tarafından, soykırım olarak tanımlanan 5 maddeden 4'üne maruz kaldığını aktarıldı.

UCM Savcılığı, Myanmar hakkında insanlığa karşı işlenen suçlarla ilgili soruşturma başlattı

Bu arada Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Savcılık Ofisi, Myanmar'ın işlediği insanlığa karşı suçlarla ilgili geçen yıl başlatılan ön incelemenin tamamlandığını ve 14 Kasım 2019'da ön inceleme dairesinin verdiği kararın akabinde soruşturmaya başlandığını duyurdu.

UCM Savcılık Ofisi, 9 ülkeye ilişkin ön inceleme çalışmalarını anlatan 2019 yılı raporunu yayımladı.

Raporun Bangladeş/Myanmar bölümünde, ön incelemenin tamamlandığı ve soruşturma aşamasına geçildiği ifade edilirken, Arakanlı Müslümanlara karşı işlenen zorla göç ettirme ve diğer suçların faillerinin cezalandırılması için soruşturmanın adil, tarafsız ve bağımsız bir şekilde yürütüleceği belirtildi.

Başsavcısı Fatou Bensuda, 4 Temmuz 2019'da Myanmar'ın Arakanlı Müslümanlara karşı işlediği suçlarla ilgili soruşturma talebinde bulunmuş, ön inceleme dairesi savcının soruşturma talebini 14 Kasım 2019 tarihli kararında onaylamıştı.

Euronews, Reuters