Müzakere, saldırı, yaptırım! Son 24 saatte neler oldu?

Rusya, Ukrayna ile müzakerelerin bu sabah Belarus sınırındaki Brest'te gerçekleştirileceğini duyurdu. Ancak gece boyunca ülkenin çeşitli bölgelerinde saldırılar devam etti.

Müzakere, saldırı, yaptırım! Son 24 saatte neler oldu?

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısı 8. gününde devam ederken, bir yandan müzakere süreci devam ettiriliyor diğer yandan Ukrayna'da başkent Kiev başta olmak üzere birçok noktaya saldırılar sürüyor.

Başkentte akşam saatlerinde tren istasyonu yakınlarına füzeli saldırı düzenlendi. Şehrin ısıtma hattının hedef alındığı açıklandı.

Kiev'de son birkaç saat içinde meydana gelen dört büyük patlamada can kayıpları olup olmadığı henüz açıklanmadı.

Görgü tanıkları patlamaların sığınaklarının altındaki iki kattan duyulabildiğini söylüyorlar.

ABD'li bir savunma yetkilisi, Kiev yakınlarında büyük Rus askeri araç konvoyunun yakıt ve gıda azlığı nedeniyle durduğunu söyledi.

Yerel yetkililere göre, Rus güçleri güneydeki kilit liman kenti Hersov'un kontrolünü ele geçirdi. Bu, saldırı başladığından beri kontrol sağlanan ilk büyük Ukrayna şehri.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, gece yarısı vatandaşlarının ülkelerini savunmadaki cesaretini öven bir video yayınladı.

BM, saldırının başlamasından bu yana bir milyondan fazla insanın Ukrayna'dan kaçtığını ve sayının hızla arttığını açıkladı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Ukrayna'ya saldırının başladığı 24 Şubat saat 04.00'ten 1 Mart gece yarısı 12.00'ye kadar olan süredeki sivil zayiata ilişkin veriler paylaşıldı.

Buna göre, savaşta 31 erkek, 25 kadın, 6 erkek çocuk, 3 kız çocuk, 6 çocuk ve cinsiyeti henüz bilinmeyen 156 yetişkin olmak üzere toplam 227 sivil hayatını kaybetti, 525 sivil de yaralandı.

Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi, Ukrayna'daki olası savaş suçlarıyla ilgili soruşturma başlattı. Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Kerim Han, Ukrayna topraklarında işlenen suçların soruşturulması için Mahkeme'ye taraf 39 ülkenin müracaat ettiğini açıkladı. Han, yaptığı yazılı açıklamada, aralarında İngiltere, Fransa ve Almanya'nın da aralarında bulunduğu UCM'ye taraf 39 ülkeden, Ukrayna'da işlenen suçların soruşturulması için başvuru aldıklarını bildirdi.

Rusya ilk kez Ukrayna'ya düzenlediği saldırıda ağır askeri kayıplar verdiğini, 498 askerin öldürüldüğünü ve bin 597 askerin de yaralandığını açıkladı. Ukrayna ise yaklaşık 9 bin Rus askerinin öldürüldüğünü duyurdu.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna'da toplam 1612 askeri altyapı tesisinin imha edildiğini belirtti. Konaşenkov, "Operasyonun başlamasından bu yana toplam 1612 askeri altyapı tesisi imha edildi. Bunların arasında Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'ne ait 62 komuta ve iletişim merkezi, 39 'S-300' hava savunma sistemi, 'Buk M-1' ve 'Osa', 52 radar istasyonu bulunuyor." ifadelerini kullandı.

Konaşenkov, Ukrayna ordusuna ait toplam 62 uçak, 606 tank ve zırhlı araç, 67 çok namlulu roketatar, 227 havan topçusu, 405 özel askeri araç ve 53 insansız hava aracının (İHA) imha edildiği bilgisini paylaştı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, bir haftada yaklaşık 9 bin Rus askerinin öldürüldüğünü açıkladı. Zelenskiy, “Yıllardır hazırladıkları planları bozduk. Daha fazla işgalci bizden evlerine doğru kaçıyor.” dedi.

Uluslararası Paralimpik Komitesi, Rusya ve Belarus'dan sporcuların Pekin'deki 2022 Kış Paralimpik Oyunları'nda yarışmasına izin verilmeyeceğini söyledi.

Toyota Motor dahil Japon otomobil firmaları, Rusya kapsamlı üretim operasyonlarını durdurmayı planlıyor. Toyota'dan yapılan açıklamaya göre firma, St. Petersburg fabrikasındaki üretimin "bir sonraki duyuruya kadar" durdurulacağını açıkladı. Rusya'da yerel fabrikaları bulunan Mitsubishi Motors faaliyetlerini askıya almayı, Honda Motor ise Rusya'ya otomobil ve motosiklet nakliyatını durdurduğunu açıkladı.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Ukrayna Özel Gözlem Misyonunda görevli bir personelinin, Rus ordusunun Ukrayna’nın Harkiv kentine düzenlediği bombardımanda öldüğünü açıkladı.

Japonya Başbakanı Kişida Fumio ülkesine, Rusya'nın saldırı başlattığı Ukrayna'dan mülteci kabul etmeyi planladıklarını duyurdu. Fumio, düzenlediği basın toplantısında, ülkesinin yakın zamanda, Ukrayna'dan mülteci kabul edeceğini, ilk aşamada "Japonya'da akrabası ve tanıdığı olanlara" öncelik tanınacağını söyledi.

ABD Temsilciler Meclisi, Rusya-Ukrayna savaşından dolayı Rusya'yı kınayan ve Ukrayna'yı destekleyen karar tasarını onayladı. 

Harkiv eyaletine bağlı İzyum Belediye Başkan Yardımcısı Volodymyr Matsokin, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, Rus güçlerin hava saldırısı nedeniyle kentte büyük tahribat oluştuğunu bildirdi. Matsokin, saldırılarda 8 sivilin yaşamını yitirdiğini, bunlardan ikisinin çocuk olduğunu kaydetti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Rusya'nın kredi notunu "Baa3"ten "B3"e düşürdü.

Ukrayna'nın Chernihiv kentinde 3 bin metreküp kapasitesi olan bir petrol tankı bombalandı. Rus askerlerinin bugün Chernihiv'de düzenlediği bombardıman sonucu 3 bin metreküp kapasitesi olan dizel deposu alev alev yandı. Bombardıman nedeniyle ölen ve yaralananlarla ilgili bilgi paylaşılmazken yükselen kara dumanlar şehrin birçok noktasından görüldü.

Avrupa'da Ruslara yönetilik tepki artmaya başladı. Pek çok Avrupa şehrinde çeşitli hizmet kollarında "Ruslara hizmet verilmiyor" yazısı sosyal medyaya dolaşmaya başladı.