Muttaki: Pakistan-ABD ortak askeri tatbikatı bölge için endişe verici

Afganistan İslam Emirliği Dışişleri Bakanı Muttaki, "Pakistan, ABD güçleriyle birlikte çalışarak tatbikatlar düzenliyor. Bu, bölge ülkeleri için bir endişe kaynağıdır. Bu, Pakistan'ın ve bölgenin çıkarına değil." dedi

Muttaki: Pakistan-ABD ortak askeri tatbikatı bölge için endişe verici

Afganistan İslam Emirliği Dışişleri Bakanı Emirhan Muttaki, Pakistan ve ABD arasında Pakistan topraklarında gerçekleştirilen ortak askeri tatbikatların bölge için endişe kaynağı olduğunu söyledi.

Bir Rus medya kuruluşuna verdiği röportajda Muttaki, bölge ve komşu ülkelerin sınırlarını koruması halinde Afganistan'da herhangi bir sorun yaşanmayacağını söyledi.

Pakistan hükümeti ile Tehreek-i-Taliban Pakistan (TTP) arasındaki görüşmelerin İslamabad'ın çıkarına olacağını söyledi.

Muttaki, "Pakistan, ABD güçleriyle birlikte çalışarak tatbikatlar düzenliyor" dedi. "Bu, bölge ülkeleri için bir endişe kaynağıdır. Bu, Pakistan'ın ve bölgenin çıkarına değil."

Muttaki, Afganistan'da DEAŞ'ın bulunmadığını ve düşmanların bu grubu Afganistan'ı itibarsızlaştırmak için bir araç olarak kullandığını dile getirdi.

Muttaki, "Nasıl ki Rusya tehdit altındaysa ve dışarıdan Rusya'ya giden DEAŞ'tan muzdaripse, Afganistan da DEAŞ'tan muzdaripse, dışarıdan gelen DEAŞ'tır" dedi. Dolayısıyla komşu ülkeler ve bölge bu konuya ciddi şekilde dikkat eder ve sınırlarını korursa, Afganistan'da herhangi bir sorun olmayacaktır" dedi.

Muttaki, Afganistan'a sentetik uyuşturucu kaçakçılığı konusundaki endişelerini de dile getirdi ve bununla mücadele etmek için bölgesel işbirliğini vurguladı.

İslam Emirliği yetkilisi, Afganistan'da haşhaş ekiminin yasaklanmasının ardından afyon fiyatının arttığını ve bazı komşu ülkelerde haşhaş ekiminin on binlerce hektarlık alana ulaştığını söyledi.

"Şu anda karşı karşıya olduğumuz sorun, dışarıdan gelen sentetik ilaçlar ve farklı türleri var" dedi. Onu da çözmeye çalışıyoruz ancak bu alanda komşu ülkelerin işbirliği de gerekli" dedi.

Kaynak: Ariananews