Muson yağmurları dünyada en fazla can kaybının yaşandığı doğal afet oldu

Hindistan'da haziran-eylül döneminde etkili olan muson yağmurları nedeniyle yaklaşık 2 bin 400 kişi hayatını kaybetti.

Muson yağmurları dünyada en fazla can kaybının yaşandığı doğal afet oldu

Dünya genelinde 2019 yılında etkili olan doğal afetler binlerce kişinin ölümüne, yaralanmalara ve büyük maddi kayıplara yol açtı.

Bu yıl en fazla can kaybına neden olan afetler arasında ilk sırayı Güney Asya'da haziran-eylül aylarındaki muson yağışlarının yol açtığı sel ve heyelanlar aldı. Hindistan'da yağışlar nedeniyle yaklaşık 2 bin 400 kişi hayatını kaybetti.

Dünya genelinde yüzlerce kişi depremler ile kuvvetli fırtınaların beraberinde getirdiği afet ve kazalarda yaşamını yitirirken, sıcak hava dalgası ve orman yangınları da can ve mal kaybına neden oldu.

Mart ayında Malavi, Mozambik ve Zimbabve'de 1000'den fazla kişinin öldüğü Idai Kasırgası en fazla kayba neden olan kasırga oldu. Filipinler'de yılın başında meydana gelen ve "Usman" olarak adlandırılan fırtınanın neden olduğu sel ve heyelanlarda da 126 kişi öldü.

Bu yıl en fazla can kaybının yaşandığı depremler arasında Arnavutluk'ta 26 Kasım'da meydana gelen 6,3 büyüklüğündeki deprem yer aldı. Dıraç şehri yakınlarında yaşanan depremde 51 kişi hayatını kaybetti, 900'den fazla kişi yaralandı. Pakistan kontrolündeki Azad Cammu ve Keşmir'in Yeni Mirpur kentinde 24 Eylül'de meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremde ise 40 kişi öldü, 172'si ağır 680 kişi yaralandı.

Hindistan'da aşırı sıcaklar nedeniyle 180'den fazla kişi öldü, Yeni Zelanda’nın kuzeyindeki Whakaari Yanardağı'nda 9 Aralık'ta meydana gelen patlamada ise 17 kişinin öldüğü doğrulanırken, öldüğüne kesin gözüyle bakılan 2 kişinin cesedine ulaşılamadı.

AA