Moskova taktik nükleer silah konuşlandırma manevralarını genişletiyor

Rusya, NATO üyesi Norveç, Finlandiya, Polonya, Estonya, Letonya ve Litvanya ile sınırı olan Leningrad'daki Kuzey Askeri Bölgesi'nde taktik nükleer silahların konuşlandırıldığı bir tatbikat gerçekleştirdi.

Moskova taktik nükleer silah konuşlandırma manevralarını genişletiyor

Rusya Savunma Bakanlığı tatbikatlarla ilgili yaptığı açıklamada "Leningrad Askeri Bölgesi füze birimi üyeleri muharebe eğitim görevleri için eğitim alıyor" dedi.

Açıklamada tatbikatların İskender-M taktik operasyonel füze sistemi için özel eğitim mühimmatı edinmeyi, fırlatma araçlarını bu mühimmatla donatmayı ve füzeleri fırlatmaya hazırlanmak üzere belirlenen hazırlık alanına gizlice ilerlemeyi içerdiği belirtildi.

Bu hareket, Rusya'nın nükleer tatbikatların ilan edilen coğrafi alanını, Kuzey Buz Denizi'nden Karadeniz'e kadar Avrupa ülkeleriyle olan sınırlarının neredeyse tamamını kapsayan askeri bölgelerdeki askerleri de kapsayacak şekilde genişlettiğini gösteriyor.

Tatbikatlar, Batılı yetkililerin Ukrayna'nın Batılı silahlar kullanarak Rus topraklarının derinliklerine saldırılar düzenlemesine izin vereceklerini belirten açıklamalarının ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından emredildi.

Geçtiğimiz ay Moskova, Ukrayna sınırındaki güney askeri bölgesinde tatbikat yapılacağını duyurmuştu.

Silah kontrol uzmanları Rusya'nın stratejik olmayan yaklaşık 1.558 nükleer savaş başlığına sahip olduğunu ve gizlilik nedeniyle bu sayının belirlenmesinin çok zor olduğunu söylüyor.