Molla Yalçın: "Orucun bireysel ve toplumsal faydaları çoktur"
Ramazan ayının önemine değinen İTTİHADUL ULEMA Yönetim Kurulu Üyesi Molla Abdulkuddus Yalçın, orucun faydalarına dikkat çekti.
Kur'an-ı Kerim'in indirildiği, 80 yıldan daha hayırlı olan Kadir Gecesini içerisinde barından ve tüm İslam aleminin beklediği Ramazan ayı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Molla Yalçın, orucun manevi acıdan faydasının oluğunu belirtti.
"Oruç elbette ki çok faydaları ve hikmetleri vardır, bunları en iyi bilen Allah'tır. Oruç tutmamızda sadece Allah'ın emrine binaendir." diyen Yalçın, "Beden açısından yani sıhhat bakımından faydası var. Çünkü bazı hastalıktan dolayı doktora gittiğimiz zaman bize, bazı yemekleri yasaklar veya bir ölçü verir 'bundan fazla yemeyin' der. Oruç ise yılın bir ayında gündüz yemeklerden tamamen kesiliyoruz. O esnada beden bir nevi istirahat ediyor ve birçok hastalıkların vücuda bulaşmasına engel oluyor. 'Oruç tutun sıhhat bulun' diye bir Hadi-i Şerif vardır. Bu nedenle orucun bedene çok faydası var. Bu gerek İslami alimler ve gerekse de yabancılar tarafından kesinleşmiş ve sabit olmuş bir durumdur." dedi.
Orucun manevi açıdan da faydalarının olduğunu söyleyen Yalçın, "Bunlarla birlikte maneviyat açıdan da orucun faydaları vardır. Özellikle nefsi terbiye etme noktasında faydaları var. Her zaman tok olduğunda ve bütün ihtiyaçlarını istediği şekilde yerine getiren nefis, oruç ayında bir miktar yemekten uzak durduğunda zafiyetini anlar ve Allah'a karşı olan ubudiyet vazifesi ona kolay olur." ifadelerini kullandı.
Ramazan ayının psikolojik olarak da faydasının olduğunu belirten Yalçın, "Bunların dışında yoksulların hallerini anlamak için de çok faydası var. Yokluk görmeyen, istediği zaman istediği yerde yiyip içen insan, oruç ayında bunu bulamayan insanları bir nebze de olsa düşünebilir. Bu vesileyle orucun hikmetleri çoktur. Toplumsal, bedenen, ruhi ve nefsi açıdan orucun çok faydası vardır." şeklinde konuştu.
"Ramazan ayı geldiğinde Müslüman bir insan kendini daha kolay bir şekilde ibadetlere hazırlar." diyen Yalçın, yolculuğa çıkacak olan bir insanın önceden hazırlık yaptığı örneğini vererek şunları kaydetti:
"İşte Ramazan ayı geliyor. İnsanlar, az da olsa eski unutkanlık ve gaflet hastalığından uyanıyor ve Ramazan ayında biraz daha ibadet aşkı, şevki, Kur'an-ı Kerim'in okuması, zikir ve diğer ibadetler için beden hazır oluyor ve ona zor gelmiyor. Diğer aylarda ona belki nefse çok zor gelir fakat Ramazan ayında yatsı namazından sonraki yorgunluk halinde 20 rekât teravih namazını ve 3 rekât vitir namazını cemaatle kılmaya ruhen hazır hale geliyor. Dediğimiz gibi orucun gerçekten hikmetleri ve faydaları çoktur." (İLKHA)