Mısır'da Sisi karşıtları sokağa döküldü

Mısır’da müteahhit ve sanatçı Muhammed Ali’nin günlerdir sosyal medya üzerinden yaptığı çağrılar sonucunda, akşam saatlerinden itibaren başkent Kahire başta olmak üzere birçok kentte, Cumhurbaşkanı Sisi karşıtı gösteriler düzenlenmeye başlandı.

Mısır'da Sisi karşıtları sokağa döküldü

Mısır’da müteahhit ve sanatçı Muhammed Ali’nin sosyal medya üzerinden Abdulfettah es-Sisi karşıtı gösteri düzenlenmesi çağrılarının ardından akşam saatlerinden itibaren başta başkent Kahire olmak üzere İskenderiye ve Süveyş kentlerinde protesto gösterileri başladı.

Güvenlik güçleri göz yaşartıcı bomba kullandı

300 civarında eylemci 25 Ocak Mısır devriminin simgesi haline gelen başkent Kahire’deki Tahrir Meydanı’na kısa bir süreliğine girerek yönetim aleyhinde slogan attı.

Mısırlı göstericiler Fotoğraf: Reuters

Polisin müdahalesinin ardından Tahrir Meydanı’na çıkan caddelere dağılan eylemciler ile güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı. Bazı caddelerde güvenlik güçleri göz yaşartıcı bomba kullandı ve bazı eylemcileri gözaltına aldı.

Polis, eylemlerin sona ermesinin ardından özellikle de Tahrir ve Talat Harb meydanları ve bu meydanlara çıkan caddelerde yoğun güvenlik önlemleri aldı.

Ülke dışından yayın yapan muhalefete yakın televizyon kanalları ve sosyal medyada onlarca gösteri ve eylem görüntüsü yayımlandı.

Eylemciler 30 yıllık Hüsnü Mübarek yönetiminin devrildiği 25 Ocak Devrimi esnasında kullandığı defol anlamına gelen “İrhal” şeklinde sloganlar attı.

Sosyal medya üzerinden “Tahrir Meydanı” adında bir hashtag açıldı. Söz konusu hashtag kısa sürede Mısır genelinde birinci sıraya yükseldi.

Mısırlı göstericiler Fotoğraf: Reuters

Mısır medyası “Videolar eski”

Mısır’dan yayın yapan bazı gazetelerin internet siteleri ve yönetim yanlısı sosyal medya kullanıcıları “videoların bazılarının eski bazılarının da sahte” olduğunu ileri sürdü.

Mısır yönetimine yakınlığı ile bilinen El-Yevm es-Sabi gazetesi muhalif televizyon kanallarında yayınlanan ve sosyal medyada paylaşılan vidolardaki görüntülerin çarpıtıldığını, görüntülerin süper kupayı 3-2 kazanan “Ehli” futbol takımı taraftarlarının sevinç gösterileri olduğunu yazdı.

Amr Edib: Sisi aleyhinde gösteri yapıldı

MBC Mısır televizyonunda “Hikaye” adındaki programın sunucusu Mısırlı Amr Edib, Cumhurbaşkanı aleyhinde eylem yapıldığını söyledi.

Edib, "Süper kupa maçından sonra 30-40 kişilik küçük bir grup Tahrir Meydanı’nda iki üç slogan atıp birkaç dakikalık video çekti, hepsi bu kadar. Tabi ki hemen gözaltına alındılar" ifadelerini kullandı.

Mısırlı göstericiler Fotoğraf: Reuters

Protesto çağrısına ülkenin 4 bir yanından destek

Sosyal medya sitesi Twitter’da açılan "Sisi defol" ve "Halk rejimin devrilmesini istiyor" hashtag’i ile yapılan protesto çağrılarına ülkenin birçok noktasından katılım olduğu belirtiliyor.

Sisi aleyhine sloganlar atan yüzlerce gösterici Tahrir Meydanı çevresinde

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, başkent Kahire’deki Tahrir Meydanı çevresinde, İskenderiye’de ve Süveyş kentinde toplanan yüzlerce göstericinin Sisi aleyhine sloganlar attığı görülüyor.

Mısırlı göstericiler Fotoğraf: Reuters

Mısır’da 2011 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek karşıtı gösteriler düzenlenmiş ve Mübarek görevi bırakmak zorunda kalmıştı. O dönem de protesto gösterilerinin merkezi Tahrir Meydanı olmuştu.

AA