Mısır'da Ramazan ayında yeni infaz dalgası: 17 Müslüman idam edildi

Mısır'da insan hakları ihlalleriyle ilgilenen 'Biz Kaydediyoruz' adlı sivil toplum örgütü ile Uluslararası Af Örgütü, 'Kirdase polis karakoluna saldırı' suçlamasıyla yargılanan 17 kişinin Mübarek Ramazan ayında idam edildiğini duyurdu.

Mısır'da Ramazan ayında yeni infaz dalgası: 17 Müslüman idam edildi

Uluslararası Af Örgütü'nün Orta Doğu ve Kuzey Afrika Araştırma ve Savunuculuk Direktörü Philip Luther, Mısır makamlarının Ağustos 2013'te Kerdasa Polis Karakoluna düzenlenen bir saldırı sırasında 13 polis memurunun öldürülmesiyle ilgili olarak, aralarında 82 yaşında bir adamın da bulunduğu 17 kişiyi ağır haksız bir yargılamadan sonra Mübarek Ramazan ayında idam etti.

"Bugün 17 kişinin idam edilmesi, Mısırlı yetkililerin yaşam hakkını ve uluslararası hukuka göre yükümlülüklerini hiçe saymasının tüyler ürpertici bir göstergesidir.

Mısır'ın zalim yönetimi, Mübarek Ramazan ayında bu idamları gerçekleştirerek, ölüm cezasını artan kullanımlarını sürdürerek acımasız bir tutumu sergilemeye devam etmekdir.

Philip Luther, Uluslararası Af Örgütü

"İdam cezasının kullanılması her koşulda iğrençtir ve Mısır'da haksız yargılamalardan sonra kullanılması son derece endişe vericidir ve mahkemeler rutin olarak işkenceyle lekelenmiş 'itiraflara' güvenmektedir.

"Bu idam cezaları, sanıkların avukatlarına erişimlerinin engellenerek 'itiraf' etmeye zorlandıkları ağır haksız bir yargılamanın ardından verildi. Uluslararası hukuka göre, Ağır Ceza davalarındaki duruşmalar, adil yargılama standartlarına titizlikle uyulması gerekirken, Mısır mahkemeleri bunların hiç birini yerine getirmeden karar vermiştir.

"Mısırlı yetkililer, idamlardaki bu endişe verici artışa derhal bir son vermelidir. Dünya çapındaki devletleri, Mısır'ın idam cezasını kullanmasını alenen kınayarak ve hükümeti idam cezasının kaldırılmasına yönelik ilk adım olarak derhal idamlarla ilgili resmi bir moratoryum kurmaya çağırarak net bir tutum sergilemeye çağırıyoruz."

İdam edilenlerden bazılarının isimleri

Abdul Rahim Jibril, Abdullah Abdul Qawi, Ahmed Al A'yat, Ahmed Owais Hamouda, Mostafa Al Qarfash, Waleed Abu Umayra.