Mısır zindanlarındaki 83 mahkûm her an idam edilmeyi bekliyor

Mısır yönetimi tarafından davalarının tamamlanmış olduğu belirtilen 83 mahkûmun her an idam edilebileceği ifade ediliyor.

Mısır zindanlarındaki 83 mahkûm her an idam edilmeyi bekliyor

Mısır’da, federal mahkemenin bir üyesinin ölümüne yol açan saldırının içerisinde bulunmaktan yargılanıp idama mahkûm edilen Ahmad Saddouma’nın cezası, yakalandığında henüz 17 yaşında olduğundan ötürü 15 yıl hapis cezasına çevrilmişti.

Ama Mısır yüksek mahkemesi aynı davadan yargılanan 37 yaşındaki Bakr Abo Gabal’in idam cezasını da aynı gün onamıştı.

Hapishanedeki sağlık durumunun kötüleştiği ve tıbbi müdahale taleplerinin de dikkate alınmadığı Gabal, İskenderiye yakınlarındaki Wadi Natraoun hapishanesinde tutuluyor.

Bunun yanı sıra, Mısır yönetimi tarafından davalarının tamamlanmış olduğu belirtilen 83 mahkûmun her an idam edilebileceği ifade ediliyor.

Bir insan hakları gözlemcisi olan Amr Magdi, Mısır yönetimi tarafından çok fazla sayıda idam cezasının verilmesini “eşi benzeri görülmemiş bir kriz” olarak ifade etti.

Şu ana dek Sisi rejimi tarafından 144 kişinin idam edildiği ve aralarında 10 çocuğun da bulunduğu 2400 kişiye de idam cezasının verildiği belirtildi.

Şubat ayında, Mısır’ın darbe ile yönetime gelmiş lideri olan Abdel Fettah el Sisi, Avrupa ülkelerinin idamlara karşı olan eleştirilerine karşı “bize insanlığı siz öğretecek değilsiniz” diye kendini savunmuştu.

Ayrıca Sisi, “Burada, bizim ülkemizde ve Arap bölgelerinde, birileri öldürüldüğünde, onların aileleri gelir, çocukları için bir kısas talebinde bulunurlar. Bu durum, bizim kültürümüzdür ve vardır” şeklinde de kendine temize çıkarmaya çalışmıştı.

Buna karşın birçok uluslararası rapor, Mısır rejiminin muhaliflerini sindirmek için onlara terörist yaftası yapıştırdığı, ve bu durumu insan haklarını ihlal etmek için bir bahane olarak kullandığını ifade ediyor.

Ali Titiz / Habernas Çeviri