Mısır darbesinden bu yana 2.761 kadın aşağılandı ve işkence gördü

Uluslararası haklar platformu 3 Temmuz 2013 ten beri binlerce kadına işkence uygulandığını belgelerle ortaya çıkardı.

Mısır darbesinden bu yana 2.761 kadın aşağılandı ve işkence gördü

Uluslararası haklar platformu 3 Temmuz 2013 ten beri binlerce kadına işkence uygulandığını belgelerle ortaya çıkardı. Darbeden bu yana altı yıl boyunca, ulusal güvenlik ve polis personeli tarafından kaçırılmalar, fiziksel ve psikolojik işkence, tecavüz tehditleri ve cinsel tacize maruz kalma durumlarını bu belgelerde belirtilen suçların başında geliyor.

Darbeden bu yana rejim tarafından kadınlara yönelik 312 yargısız infaz gerçekleştirdi, 396 kadın ve 16 kızı zorla kaçırıldı  ve 115 kadın terör mahkemelerine sevk edildi.

Arap İnsan Hakları Örgütü, 3 Temmuz 2013 tarihinden bu yana Mısır güvenlik güçleri tarafından 3.185 sivilin yargısızca öldürüldüğünü belirtti. Mısır makamlarını muhalif sesleri susturmak ve sindermek için ağır cezalar veriyor.

Ayrıca, altı yıldır gözaltına alınan ve Hamas'a casusluk yapmakla suçlanan eski Cumhurbaşkanı Mohamed Morsi ile birlikte yargılanan Müslüman Kardeşler’in en önemli şahsiyetlerinden Khairat Al-Shater’ın karısına ve kızlarına karşı en açık bir biçimde baskı yapılıyor.

Ola Al-Qaradawi, mahkeme serbest bıraktıktan sonra, tekrardan gözaltına alınıp tutuklandı. Bu uygulama rejim muhalifi olan babası Yusuf Al-Qaradawi'den intikam almak için yapılıyor.

Serbest bırakılmalarının veya şartlı tahliye sürelerinin ardından 2.629 kadın tekrardan keyfi tutuklandı ve gözaltına alındı; Rapora göre 127 kadın hala cezaevinde.

Uluslararası Af Örgütü, hakimlerin serbest bırakılmalarını emrettikten sonra, rejim polisleri tarafından tekrar tutuklanıp yeniden hapsedilmesini kınadı.

Elektrik vermek ve tecavüzle tehdit edilen 43 yaşındaki Hend Mohamed Talaat Khalil de dahil olmak üzere çeşitli gözaltı merkezlerinde 2.761 kadın işkence gördü.

Kız öğrenciler üniversitelerden  kovuldu, ülke dışına seyahat etmeleri yasaklandı.

Bu istismar, yaşamları boyunca asla kaybolmayacak ya da unutulmayacak psikolojik ve fiziksel izler bıraktı. Uluslararası Af Örgütü, Mısırlı yetkililerden her türlü ihlali durdurmaya ve bu ihlallerle ilgili açık, şeffaf bir soruşturma yapılmasını istiyor.

Sabahattin Kemal / Habernas Çeviri