Miraç Kandili Türkiye'nin dört bir yanında dualarla idrak edildi

Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'in (Aleyhissaletu vesellem) Mescid-i Haram'dan, Mescid-i Aksa'ya oradan da göğe yükseldiği gece olan Miraç Gecesi, Türkiye’nin dört bir yanında camilerde huşu içerisinde, dualarla idrak edildi.

Miraç Kandili Türkiye'nin dört bir yanında dualarla idrak edildi

MALATYA

Miraç Gecesi dolayısıyla Türkiye genelinde olduğu gibi Malatya’da da kadın, erkek; genç, yaşlı kentteki camilere akın ederek, günahlarının affı ve dualarının kabulü için Cenab-ı Allah'a yalvardı.

Malatya İl Müftülüğü tarafından Turgut Özal Camii’nde düzenlenen programda Müslümanlar hep bir ağızdan salavat getirdi.

Program, Necati Gök Kur’an Kursu hocası Said Uçar’ın Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından İmam Hatip Furkan Özbaysar ilahiler seslendirdi.

Kuba Camii'nde düzenlenen Miraç Gecesi programında ise 5 ay boyunca düzenli olarak akşam Kur’an-ı Kerim derslerine katılan öğrencilere cami imamı Ramazan Aktan tarafından çeşitli hediyeler takdim edildi.

Gecenin anlam ve önemine binaen bir konuşma yapan İl Müftüsü Veysel Işıldar, Miraç, İsra mucizesi, bu gecede Müslümanlara farz kılınan 5 vakit namaz ve bu gecede ümmete hediye edilen Bakara süresinin son ayetlerinin ehemmiyetine değindi.

BATMAN

​Batman’da birçok camide Türkçe, Kürtçe ve Arapça okunan mevlit programına çocuklar yoğun katılım sağladı. 

Batman Müftülüğü tarafından Şevket Başak Camisi'nde Miraç Kandili nedeniyle düzenlenen Miraç programına yoğun bir katılımla gerçekleşti.

Yatsı namazından sonra Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda Miraç Kandili'nin anlam ve önemine dair sohbet yapıldı. 

Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed (Sallallahu aleyhi vesselemin) Mescid-i Aksa’dan göğe yükseldiğine belirten çocuklar, Mescid-i Aksa’nın İslam ümmeti için çok önemli olduğuna vurgu yaptı. 

Miraç Gecesinde 5 vakit namazın hediye edildiğini dile getiren çocuklar, bu mübarek gecede Mescid-i Aksa’nın kuruluşu için çokça dua edilmesi gerektiğini söyledi.

ŞIRNAK

Merkez Çarşı Camii'nde düzenlenen programda, kandilin Mescid-i Aksa'nın siyonist işgalinden kurtulmasına ve Müslümanların birliğine vesile olması için dua edildi.

Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed’in Alllah-u Teâla'nın huzuruna çıktığı gece olarak bilinen Miraç Kandili münasebetiyle Silopi'de geceyi ihya etmek isteyen Müslümanlar, camilere akın etti.

Merkez Çarşı Camii'nde düzenlenen kandil etkinliği Kuran'ı Kerim tilavetiyle başladı. Mevlid-i şerif okunmasının ardından etkinlik, okunan  ilahi ve ezgilerle devam etti.

Çarşı Camii İmam Hatibi Nezir Alioğlu,İsra ve Miraç olayını anlatarak, Müslümanlara tavsiyelerde bulundu. Mübarek gecede ibadetin önemine vurgu yapan Alioğlu, kandilin Kudüs ve Mescid-i Aksa'nın kurtuluşuna vesile olmasını diledi.

Etkinlik, yapılan dua ile son bulurken, kandil münasebetiyle camiden çıkan Müslümanlara ikramda bulunuldu.

ŞANLIURFA

Peygamberler Şehri Şanlıurfa'da, Miraç Kandili'ni ihya etmek isteyen Şanlıurfalılar, Balıklıgöl Yerleşkesi'nde bulunan Mevlid-i Halil Camii'ne akın etti.

Camiye gelen Müslümanlar, önce Hazreti İbrahim'in doğduğu mağarada dualar okudu, daha sonrada Bediüzzaman Said Nursi'nin vefat ettiğinde defnedildiği kabrini ziyaret etti.

Yatsı namazından önce müftülük görevlileri tarafından Miraç Kandili'nin önemi ile ilgili vaaz verildi.

Kılınan Yatsı Namazı'nın ardından cami görevlileri tarafında ilahiler eşliğinde mevlid okundu.

Müslümanlar, Miraç Kandili münasebetiyle günahlarının affedilmesi için Allah'a dua etti.

BİTLİS

Miraç Kandili münasebetiyle Bitlis İl Müftülüğü tarafından, Merkez Ulu Camii’nde mevlit verildi. Soğuk havaya rağmen 7’den 70’e her yaştan vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Tarihi camiye akın eden vatandaşlar, okunan Kur’an-ı Kerimi, Mevlid-i Şerifi, getirilen Salavatı Şerifeleri dinleyerek, ellerini semaya açıp, ümmetin vahdeti için dua ettiler. İlahilerin okunduğu mevlit programında maneviyat doruğa çıktı.

Programın ardında hem erkek hem de kadınlar için Sakal-ı Şerif ziyarette açıldı. Programda bir konuşma yapan İl Müftüsü Mehmet Feysal Geylani, Hazreti Muhammed'in (Sallallahu Aleyhi Vesselem), miraç hadisesine dikkat çekti.

Ayet ve hadislerle miraç hadisesini anlatan Geylani, Hazreti Ebubekir gibi iman ederek teslim olup, miraç hadisesinden ders çıkarması gerektiğini söyledi.

Programın sonunda ziyarette açılan Sakal-ı Şerife yoğun ilgi gösterildi. Program, İl Müftü Yardımcısı Abdullah Temizkan'ın yaptığı dua, Kızılay Bitlis Şubesi ve Bitlis Belediyesinin kandil simidi ikramıyla sona erdi.

MARDİN

Midyat'ta camilere akın eden Müslümanlar Recep ayı içerisindeki Miraç Kandili'ne ulaşmanın sevinç, heyecan ve mutluluğunu yaşadı.

Midyat İlçe Müftülüğünce Merkez Hacı Kasım Altunkaya Camii’nde yatsı namazına müteakip düzenlenen Miraç Kandili programına 7'den 70'e Müslümanlar akın etti. Özellikle çocukların yoğun katılımı ve heyecanları görüldü.

Camideki program yatsı namazını müteakiben Kur'an Kerim tilavetiyle başladı. Ardından üç dilde Mevlid-i şerif’in okunmasıyla devam etti.

İlçe Müftüsü Ergün Bulunmaz Miraç Gecesi hakkında verdiği vaazda Efendimiz ve ashabının yaşadıkları boykot ve hüzün yılı dönemini anlattı.

Program yapılan dua ile son buldu. Cami çıkışında cemaate, Midyat Umut Kervanı ve Midyat Belediyesince çeşitli ikramlarda bulunuldu. 

ADIYAMAN

Adıyaman Ulu Camii'nde Adıyaman Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan programla idrak edilen Miraç Gecesi ve İsra hadisesi programında camilere akın eden Müslümanlar gecenin feyzinden istifade etmenin verdiği mutluluğu yaşadı.

Okunan ilahi, ezgi ve mevlid-i şeriflerle camiye akın eden Müslümanlara duysal anlar yaşatıldı. Öğrenciler tarafından hazırlanan programda İsra ve Miraç Gecesi'nin anlam ve önemine dair kısa bilgiler verilerek bu gecenin ibadetle geçirilmesi gerektiği belirtildi. (İLKHA)