Meriwan Jiawook: Halepçe’nin başına gelenin dünyada eşi ve benzeri yok

Irak Kürdistanı'ndan Ekonomi Uzmanı Meriwan Jiawook, İslam düşmanı emperyalist güçler ve destekçileri olan ülkelerin çabaları sonucu Halepçe Katliamı'nın gerçekleştirildiğine dikkat çekti.

Meriwan Jiawook: Halepçe’nin başına gelenin dünyada eşi ve benzeri yok

​Halepçe Katliamıyla yaşanan zulme tanıklık ettiğini belirten Ekonomi Uzmanı Meriwan Jiawook, katliamın 33’üncü yıldönümünde İlke Haber Ajansı (İLKHA) muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Jiawook, “Halepçe’nin başına gelenin dünyada eşi ve benzeri yoktur. Hiroşima ve Nagazaki’den sonra ikinci katliamdır. Halepçe’de 7 bin kişiye yakın kişi şehit oldu. Halepçe eskiden beri din, ilim, İslam marifeti merkeziydi. Bu sebeplerden ötürü Halepçe hedef alındı." dedi.

Emperyalist devletlerin, Kürtler üzerinde ne gibi projeler geliştirdiklerini anlatan Jiawook, şunları söyledi:

“İslam düşmanı olan Emperyalist güçler ve destekçileri olan ülkeler, bu katliamın Halepçe’de yapılmasını istediler ve binlerce kişinin şehit olmasına sebep oldular. Katliam gerçekleşmeden birkaç ay önce Arapça yayın yapan bir Fransız radyosunda Halepçe’nin ilim ve irfan merkezi olduğu anlatılıyordu. Bu olaydan birkaç ay sonra Halepçe’nin başına o olay geldi. Eğer Müslümanlar arasında birlik olsa, düşmanlara karşı birleşirsek ve olaydan ders alırsak böyle katliamlar tekrarlanmaz. Maalesef Müslüman Kürtler arasında birlik yok. Olayın kurbanlarının, akrabaları üzerinde çok derin bir etkisi oldu. Olaydan sonra ekonomi çöktü. Ziraat kalmadı. Bölge, daha yeni yeni kendine geliyor. Medreseler azalmış. İnşallah tekrar eski haline döner, eskisi gibi yine bir ilim merkezi olur.”

Halepçe Katliamı gibi felaketlerin bir daha yaşanmaması temennisinde bulunan Jiawook, “Dünya, kimyasal saldırının sadece Halepçe’ye yapıldığını düşünüyor. Fakat maalesef Balîsan, Şêx Wesan, Sîdekan ve başka bölgelerine de kimyasal saldırı yapıldı. Fakat sadece Halepçe duyuldu. İnşallah bu felaket tekrarlanmaz ve böyle bir olay Müslümanların başına tekrar gelmez.” diye konuştu.

İLKHA