Meksika'da seçimler öncesi son 6 ayda 64 politikacı öldürüldü

Meksika'da haziran ayında yapılması planlanan federal seçimler öncesinde en az 64 politikacı öldürüldü.

Meksika'da seçimler öncesi son 6 ayda 64 politikacı öldürüldü

Hemen her seçim kampanyası döneminde olduğu gibi yine Latin Amerika ülkesinde siyasi suikastler ve saldırılar baş göstermeye başladı.

Suikastlere neredeyse her gün bir yenisinin eklendiğİ ülkede hükümet, son altı ay içinde seçimlere başvuran adaylardan 74'üne saldırı düzenlendiğini, bu kişilerden 64'ünün ise cinayete kurban gittiğini duyurdu.

Cinayet, adam kaçırma, tehdit ve kundakçılık

Politikacıları hedef alan en yaygın suçlar ise genelde cinayet, adam kaçırma, aile üyelerine yönelik tehditler, kundakçılık ve gasp.

Kasım ayında, Doğu Veracruz eyaletinin Belediye Başkanı Florisel Rios, geçtiğimiz ay da orta Guanajuato eyaletinde kongre üyesi olan Juan Antonio Acosta Cano, uyuşturucu karteli üyelerince öldürüldü.

Hükümet önlem alacağını duyurdu

Şiddet olayları karşısında sessiz kalmakla suçlanan hükümet ise bu sefer harekete geçtiğini duyurdu.

Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, Ulusal Saray'da düzenlediği günlük basın toplantısında, adayların seçimlerde maruz kaldıkları çeşitli saldırılar nedeniyle bir dizi güvenlik tedbirini hayata geçirmeye karar verdiklerini söyledi.

Güvenlik Bakanı Rosa Icela Rodriguez de adayların güvenliğinin sağlanması ve seçimlerin özgür ve adil olarak tamamlanması için eyalet valileriyle koordineli çalışılacaklarını duyurdu.

Bakan, "Suç örgütleri, yıldırma yoluyla ve siyasi nüfuzlarını artırarak faaliyetlerini güçlendirmeye çalıştıkları için bu suçlardaki artışı da durdurmak için çalışıyoruz" dedi.

Cinayetlerin arkasında uyuşturucu kartelleri mi var?

Latin Amerika ülkesinde oldukça etkin olan uyuşturucu kartelleri, seçimler öncesinde genelde nüfuslarını artırmak için uyuşturucuyla mücadele etmek isteyen isimleri hedef alıyor.

Polis, bazı cinayetlerin ise siyasi rakipler tarafından işlendiğini söylüyor.

Ülkede faaliyet gösteren Danışmanlık firması Etellekt'e göre, 2018 seçim kampanya sırasında 153 siyasetçi öldürüldü ve işlenen suçların yüzde 90'ı cezasız kaldı.

Euronews, AFP