'Medrese geleneği yeniden ihya edilmeli'

​İTTİHADUL ULEMA Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şenlik, alimlerin daima ümmete rehberlik ettiğine dikkat çekerek medrese geleneğinin yeniden ihya edilmesi gerektiğini vurguladı.

İTTİHADUL ULEMA Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şenlik, bölgedeki medreselerin önemine değindi.

Bölgede faaliyet yürüten medreselerde çok güzel gelişmelerin yaşandığını kaydeden Şenlik, eskiden olduğu gibi yeniden medreselere bir yönelişin olduğunu, bunun da sevindirici olduğunu aktardı.

Toplumun bir arayış içinde olduğuna dikkat çeken Şenlik, "Çünkü toplum hastalığını fark etmiş ve tedavi olmak istiyor. Fakat teşhis eden ve reçete yazan yok. Bundan dolayı ilmi çalışmaları sürdürmek çok önemlidir. Toplumun hastalığını doğru teşhis edecek ve reçeteyi yazacak âlimlerdir. Bu sebeple bizim âlimlere kulak vermemiz gerekir." dedi.

"Medreseleri yeniden ihya etmemiz gerekiyor"

Bugün insanlığın buhranda, bunalımda ve çıkmazda olduğunu ifade eden Şenlik, şunları söyledi:

"Çıkmak için yol arıyor ama bulamıyor. Çünkü rehber âlimler değildir. İnsanlar ve özellikle Müslümanlar pusulayı kaybetmişler. Kendi pusulasını bırakmış ve başkasının pusulasıyla yol yürümeye çalışıyorlar. Bu da yanlıştır. Bizim kadim kültürümüz olan medrese geleneğini yeniden ihya etmemiz gerekiyor. Bu geleneğimiz, geçmişte deva olduğu yeniden deva olacak. Selahaddin-i Eyyubi döneminde ve ondan sonraki dönemlerde Kürdistan ulaması bütün ümmete rehberlik etti. Şunu her zaman iftiharla söylüyoruz: Osmanlı döneminde tayin edilen Şeyhülislam’ın yüzde 80'i Kürdistan âlimleriydi. Bu önemli bir şeydir. Padişahlar Şeyhülislamın verdiği fetvalarla hareket ederdi. Kürdistan'daki medreseleri eski konumuna kavuşturmak için daha yolun başındayız. Rabbim muvaffak ederse gelecekte inşallah güzel şeyler olacak."

Mardin'den İTTİHADUL ULEMA'ya bağlı bayan medresesinde yaklaşık 4 yıldır aldıkları Sarf, Nahiv, Tefsir, Hadis, Fıkıh gibi ilimlerde başarı gösterip eğitimlerini tamamlayan 22 kişiye icazet, 15 kişiye de mezuniyet belgesi verildiğini belirten Şenlik, bu hizmetlerinin devam edeceğini ifade etti.

İLKHA