Manchester eylemcisinin kardeşi İngiltere’ye teslim edildi

Manchester eylemcisinin kardeşi İngiltere’ye teslim edildi

Libya'daki Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne (UMH) bağlı Özel Caydırıcı Güç sözcüsü Ahmed bin Selim, 2 yıl önce Manchester’da bir konser alanında eylem düzenleyen Selman el-Ubeydi’nin kardeşi Ahmed Haşim’in dün İngiltere’ye teslim edildiğini ifade etti.

Bin Selim yaptığı açıklamada, “Ahmed Haşim el-Ubeydi’nin iade süreci mahkemenin verdiği sınır dışı edilme kararına dayanıyor. Soruşturmasının tamamlanmasının ardından Haşim, Mitiga Uluslararası Havaalanı’ndan İngiltere’ye sevk edildi” ifadelerini kullandı.

İngiliz güvenlik yetkilileri, 2017 yılında Libyalı yetkililerden, çok sayıda eylem girişiminde bulunma suçlarından yargılanan Ahmed Haşim’in Londra’ya iade edilmesi talebinde bulunmuştu. Ancak Trablus’taki yetkililer, onun Libya yasalarına göre yargılanacağını ifade etmişti.

22 yaşındaki Haşim, 2017 yılındaki eylmeden kısa bir süre sonra Libya'da tutuklandı.

O zamanlar 32 yaşında olan İngiltere doğumlu Selman Ramazan el-Ubeydi, 22 Mayıs 2017'de Manchester Arena'da ABD'li şarkıcı Ariana Grande'nin konseri sırasında bombalı eylem düzenledi. Eylemde 7’si çocuk 22 kişi ölürken, 500’den fazla kişi ise yaralandı.

Bin Selim, “Hükümet, Ubeydi’yi Londra’ya teslim etmeyi asla reddetmedi ve yargı kararını bekledi. Bu meselenin barışçıl bir adli yolla, herhangi bir Libya vatandaşına yönelik herhangi bir suiistimalden uzak olmasını istediler” ifadelerini kullandı.

Başsavcı ofisindeki soruşturma departmanı başkanı daha önce yaptığı açıklamada, Haşim’in kardeşine yardım etmesinden ve eylem için materyal toplamasından şüphelenildiğini ifade ederek, İngiliz polisinin birkaç kez Trablus’ta onunla bir araya geldiğini ve soruşturmanın devamında onu alacaklarını söylediğini ifade etmişti.

AA