'Mali Ordusunun açıklaması tamamen gerçek dışı'

Mali'de, 'Fransa'nın bir Fulani köyüne düzenlediği hava operasyonunda sivilleri öldürdüğü' iddiası hem Fransa hem de Mali tarafından yalanlansa da uzmanlar ve Fulani dernekleri olayı Fransızların yaptığını söylüyor.

'Mali Ordusunun açıklaması tamamen gerçek dışı'

Fransa'nın Mali'de yürüttüğü Barkhane Operasyonu kapsamında, 3 Ocak'ta Mopti bölgesine bağlı Bounti köyüne düzenlenen hava saldırısının üzerinden günler geçmesine karşın hala birçok soruya cevap aranıyor. Çoğunlukla Fulani etnik grubunun yaşadığı Bounti'deki saldırıda ilk etapta 100 kişinin öldüğü iddia edilse de Fulani dernekleri 19 sivilin yaşamını yitirdiğini, 8 kişinin de yaralandığını duyurdu.

Fransa'nın ölenlerin tamamının militan olduğu yönündeki açıklamasına Mali ordusundan da destek gelmesi, devletin Fulanilere tutumu noktasında eleştirilere neden oldu.

"Mali Ordusunun açıklaması tamamen gerçek dışı"

Mali Fulani Kültür Dostları Derneği (Tabital Pulaaku) dış ilişkiler sorumlusu, tıp doktoru da olan ve Mopti bölgesinde yaşayan Aly Diamwali Barry, hava saldırısında ölenlerin tamamının sivil ve silahsız olduğunu söyledi. Köye 3 hava saldırısı düzenlendiğinin altını çizen Barry, ilk saldırıda 16 ve 2'inci saldırıda 3 kişinin yaşamını yitirdiğini, son saldırıda ise can kaybı olmadığını belirtti. Barry, genç ve yaşlı erkeklerden oluşan kurbanların bir ağacın altında toplandıkları sırada hedef alındıklarını vurguladı.

Mali hükümeti ve ordusunu da etnik ayırımcılık yapmakla suçlayan Barry, "Eğer ölenlerin tamamı Fulani olmasaydı eminim daha hızlı tepki verirlerdi en azından tepkileri farklı olurdu. Onlara göre tüm Fulaniler terörist. Mali Ordusunun günler sonra yaptığı açıklama ise kelimenin tam anlamıyla gerçek dışı." ifadelerini kullandı.

"Mali ordusu neden 4 gün boyunca sessiz kaldı?"

Mali'deki Segou Üniversitesi Öğretim Üyesi Boubacar Haidara da saldırıdan sonra birçok iddianın ortaya atılmasına rağmen 4 gün boyunca hiçbir resmi açıklama yapılmamasının birçok soru işareti doğurduğunu dile getirdi.

Bölge halkının ölenlerin sivil olduğu konusunda ısrar ettiğinin altını çizen Haidara, "Cevapsız birçok soru var. Barkhane güçlerinin hava saldırısı görevi suistimal miydi? Eğer değilse neden siviller hedef alındı? Mali ordusu neden 4 gün boyunca sessiz kaldı?" diye konuştu.

AA