Maariv gazetesi: Esir takası olmadan Hamas’la anlaşmak mümkün değildir

İşgalci İsrail’in askeri ve güvenlik kurumlarının, esir takasında sadece insani boyuta odaklanmanın çözüm olmadığına inandığını aktaran Siyonist gazeteci Lev-Ram, İşgalci İsrail’in herhangi bir bedel ödemesi gerektiğini vurguladı.

Maariv gazetesi: Esir takası olmadan Hamas’la anlaşmak mümkün değildir

İbranice yayın yapan Maariv gazetesinin askeri muhabiri Tal Lev-Ram, Siyonist İsrail ile Hamas arasındaki gerçek bir anlaşmanın, Gazze'de Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları tarafından 2014 yılından bu yana esir tutulan İsrailli askerler serbest bırakılmadan gerçekleşmeyeceğini söyledi.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Siyonist gazeteci Lev-Ram, “Son haftalara kadar iki taraf (İşgalci İsrail-Hamas) arasındaki dolaylı görüşmeler perde arkasında devam etti. İsrail, geçmişteki görüşmelerden farklı olarak bu kez Hamas'ın anlaşmayı ilerletme arzusunu hissediyor.” ifadelerini kullandı.

Açıklamasında Siyonist muhabir, taraflar arasındaki uzlaşı mesafesinin uzun olduğunu ancak zamanla bu mesafenin daralacağını kaydetti.

İşgalci İsrail’in askeri ve güvenlik kurumlarının, esir takasında sadece insani boyuta odaklanmanın çözüm olmadığına inandığını aktaran Lev-Ram, İşgalci İsrail’in  herhangi bir bedel ödemesi gerektiğini vurguladı.

Lev-Ram, kurulacak yeni İsrail hükümetinin, takas görüşmelerinde ilerleme kaydetmeye yanaşmayacağına ve siyasi bedel ödeme risklerinden uzak durmak isteyeceğine dikkat çekti.     

Diğer taraftan geçtiğimiz aylarda esir takasının gündeme gelmesi üzerine Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas) Siyasi Birimi üyelerinden Musa Dudin, fanatik Yahudilerin desteklediği sağ bloğun başını çeken Likud Partisi'nin başkanlığı görevini yürüten Netanyahu'nun, bilindiğinin aksine İsrail vatandaşlarının canını hiçe saymakta olduğunu belirtmişti.

Filistin Enformasyon Merkezi'ne konuşan Hamas’ın Filistinli Esirler Komitesi sorumlusu Dudin, “Esir takası anlaşmasının gerçekleşmemesinin baş sorumlusu işgalci İsrail'in Başbakanı Netanyahu’dur.” ifadelerini kullanmıştı.

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları tarafından 2014 yazında esir alınan İşgalci İsrail askerlerine karşılık Hamas'ın İsrail hapishanelerinde bulunan Filistinli esirleri kurtarmak için girişimleri sürerken Hamas müzakerelerin ilerlemesi için öncelikle daha önceki esir takasında serbest bırakıldıktan sonra tekrar tutuklanan esirlerin serbest bırakılmasını şart koşuyor.

Şu ana kadar esir anlaşması mutabakatı sağlanamadı

Yerel basında daha önce de İsrail işgal rejimi ile Hamas arasında esir takası anlaşması için dolaylı görüşmeler yapıldığına yönelik birçok haber yer almış ancak iki taraf arasında herhangi bir mutabakat sağlanamamıştı.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Nisan 2016'da elinde 4 İşgalci İsrail askeri olduğunu açıklamış, askerlerin durumu hakkında ise bilgi vermemişti.

İşgalci İsrail, önce söz konusu askerlerden Hedar Golden ve Oron Şaul'un 2014'teki Gazze savaşında öldüğünü duyurmuş, ancak Savunma Bakanlığı Haziran 2017'de askerlerin durumunu "kayıp ve esir" olarak değiştirmişti.

İşgalci İsrail tarafı ayrıca biri Etiyopya asıllı Avraham Mengistu diğeri Arap olmak üzere 2 vatandaşının daha Gazze'de olduğunu ileri sürmüştü.

Hamas ile İşgalci İsrail arasında 18 Ekim 2011'de yapılan takas anlaşmasıyla 2006'da esir alınan İşgalci İsrail askeri Gilad Şalit'e karşılık bin 27 Filistinli tutuklu serbest bırakılmıştı.

Palinfo