Lübnan'da Hizbullah 'makul koşullar altında' IMF yardımına karşı değil

Son 30 yılın en büyük ekonomik krizini yaşayan Lübnan’da, Hizbullah’ın IMF ile yapılacak görüşmelere finansal ve ekonomik yönetimini teslim etmemesi şartıyla onay verdi.

Lübnan'da Hizbullah 'makul koşullar altında' IMF yardımına karşı değil

Lübnan Hizbullahı lideri Hasan Nasrallah, “makul koşullar”' altında IMF yardımına karşı çıkmayacaklarını açıkladı.

Hizbullah’ın lideri, televizyonda dün yayımlanan konuşmasında, IMF’nin olası kurtarma paketi hakkında “Makul koşullar altındaki herhangi bir yardımla prensip olarak sorunumuz yok” dedi.

Lübnan’ın “kimsenin vesayetine girmemesi” ve dış güçlere “finansal ve ekonomik yönetimini teslim etmemesi” gerektiğini de sözlerine ekledi.

Dünyanın en borçlu ülkelerinden biri olan Lübnan’da siyasi ve ekonomik kriz aylardır sürüyor. Lübnan Poundu değer kaybederken, bankalar dolarlarını çekmek isteyenlere limit getirdi. Likidite darlığının yaşandığı ülkede, siyasetçilere yönelik kitlesel protestolar var.

Müttefikleriyle birlikte parlamentoda çoğunluğu elinde tutan Hizbullah, krizden çıkış reçetesi olarak IMF’yi gösteren önerilere karşı çıkıyordu. Hizbullah ve müttefikleri, küresel örgütlerin sunacağı “hazır reçeteler”in işe yaramayacağını savunarak, ekonominin “dış vesayet” altına gireceğini ifade ediyordu.

Perşembe günü gazetecilere konuşan IMF Sözcüsü Gerry Rice, Lübnan’ın henüz kendilerinden destek istemediğini, fakat yardıma hazır olduklarını söylemişti.

Geçen hafta televizyondan halka seslenen Lübnan Başbakanı Hassan Diyab, Lübnan'ın dünyanın en borçlu ülkesi olma yolunda ilerlediğini söylemişti. Diyab, Lübnan'ın 2020'de toplam 4,6 milyar dolarlık eurobond tahvil senedi ödemesi olduğunu, bu borcun 1,2 milyar dolarlık ilk kısmının vadesinin 9 Mart'ta sona erdiğini ancak ödemenin askıya alınacağını belirtmişti.

Lübnan'ın tarihinde ilk kez temerrüde düşeceğini bildiren Diyab, ülkesindeki kamu borcunun 90 milyar doları aştığını kaydetmişti.

AFP