Lübnan Başbakanı Diyab: Lübnan çöküşün ardından patlamanın eşiğine geldi

Lübnan Başbakanı Hassan Diyab, ülkedeki ekonomik ve sosyal sorunlara işaret ederek, "Ülke çöküşün ardından patlamanın eşiğine geldi" dedi.

Lübnan Başbakanı Diyab: Lübnan çöküşün ardından patlamanın eşiğine geldi

Lübnan Başbakanı Hassan Diyab, Beyrut Limanı'ndaki patlamanın ardından 10 Ağustos'ta istifa edip yaklaşık 7 aydır geçici olarak sürdürdüğü görevine ve ülkedeki gelişmelere dair başkent Beyrut'taki Hükümet Sarayı'nda basın toplantısı düzenledi.

Toplumsal durumun kötüleştiği, siyasi ortamdaki karmaşanın daha da arttığı ve normal bir hükümetin dahi bunlara karşı koyamadığı Lübnan'da, geçici hükümetin sorunlarla başa çıkmasının mümkün olmadığını söyleyen Diyab, bu durumda geçici olarak sürdürdüğü başbakanlık görevini bırakabileceğini söyledi.

Lübnan'da durumun tehlike boyutuna ulaştığı ve hükümet krizine çözüm getirilmesi gerektiğine işaret eden Diyab, "Lübnan'da tek çıkış yolu yeni hükümetin kurulmasıdır. Ülkedeki sosyal krizin çözümü için de tek yol mali krize çözüm getirmektir. Mali krizin çözümü için ise Uluslararası Para Fonu (IMF) müzakereleri başlatmanın dışında yol yoktur. IMF ile müzakereleri başlayacak adım da Lübnan'da reformları hayata geçirecek yeni kabinenin kurulmasıyla atılır." diye konuştu.

Anayasanın kendilerine sağladığı yetkiler dahilinde geçici hükümet olarak ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını dile getiren Diyab, "Lübnan çöküşün ardından patlamanın eşiğine geldi ve tehlikelerin önüne geçilememe boyutuna ulaşma tehlikesinden endişe ediliyor." ifadelerini kullandı

AA