Kuantum fiziği ile yazılımı kırılmayan cep telefonu dönemi

Kuantum fiziği ile yazılımı kırılmayan cep telefonu dönemi

Dünyanın en güvenli çiplerini üretmek için yararlanılan kuantum fiziği yazılımı kırılmayan cep telefonu döneminin habercisi olabilir.

Avrupa Birliği'nin 1 milyar euro bütçeli Kuantum Öncü Girişimi kapsamında geliştirilen yenilikler dijital hayatımızdaki korsanlık tehlikesine karşı devrim vadediyor.

Kuantum fiziği beklenmedik biçimde davranışlar gösteren en küçük parçacıkları inceleyen bir bilim dalı. Cenevre Üniversitesi'nden fizikçi Rob Thew'a göre kuantum herkes için farklı anlam ifade ediyor. Kendisi ise kuantumu "tek bir nesne, tek bir atom ya da tek bir foton, tek bir ışık parçacığı" olarak tanımlıyor.

Kuantum akıl karıştıran kavramlar içeriyor. Örneğin bir nesne aynı anda farklı yerde olabilir ya da laboratuvar ortamında ışınlanabiliyor.

Bilim insanları artık olağanüstü yeni teknolojilerin yolunu açacak şekilde 'nesneleri' kontrol ve idare edebiliyor. Bu gelişmeler özellikle tamamen rastgele sayı üreticilerinin gelişiminde kullanılıyor.

Bilgisayarlar ve şifre kırma

Bütün bilgisayarların güvenliği rastgele sayılara dayanıyor ancak sıradan bilgisayar programlama kuantum nesneleri gibi rastgele sayı üretemiyor. Bu da şifre kıranların tahmin yürütebileceği ve güvenlik engellerini kırabileceği anlamına geliyor.

İsviçre'deki Cenevre Üniversitesi'nden kuantum fizikçisi Hugo Zbinden'in yürüttüğü QRANGE adlı proje kuantum rastgele sayı üreticilerini daha küçük, hızlı ve ucuz hale getirmeyi ve böylece gündelik hayatımızdaki dijital cihazlara kolayca yerleştirilebilmesini amaçlıyor.

Saniyede bir milyon rastgele sayı üretebilen minik çipler cep telefonlarına yerleştirilebileceği gibi başka birçok yerde de kullanılabilecek. Yeni çipler rastgele sayıyı iki hedefe çok küçük lazer atışı yaparak üretiyor ve hiç kimse hangi hedefi vurduğunu tahmin edemiyor.

Süper güvenli internet

Öte yandan İspanya'nın Barselona kentinde kuantum interneti üzerine çalışmalar yapılıyor. Fotonik Bilimler Enstitüsü'nden (ICFO) bir grup araştırmacı mesajların birkaç foton aracılığıyla gönderildiği ve bu iletişimi engelleyen her türlü girişimin saptandığı yeni bir tip internet ağının ilk örneklerini sunuyor.

Kuantum interneti yaratacak donanım henüz bu teknolojinin uygulanmasını sağlayacak kadar sağlam, yetkin ve düzenli değil. Ayrıca mesajların çok uzun mesafeler arasında gönderilmesinde sıkıntılar var.

Süper güvenli internet finansal konulardan sağlıkla ilgili toplanan verilere kadar birçok açıdan önem taşıyor. Bunun bir de savunma ve güvenlik boyutu var. Bunun için çalışmaların laboratuvardan pazara taşınması gerekiyor. Çalışmalar yakın bir gelecekte kuantum rastgele sayı üreticilerinin her yerde kullanılacağına işaret ediyor.

Euronews