Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki Hedasi Barajı görüşmeleri başarısızlıkla sonuçlandı

Etiyopya, Mısır ve Sudan arasında krize yol açan Hedasi Barajı'yla ilgili Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin (KDC) başkenti Kinşasa’daki görüşmeler, herhangi bir ilerleme olmadan sona erdi.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki Hedasi Barajı görüşmeleri başarısızlıkla sonuçlandı

Etiyopya, Mısır ve Sudan, sekteye uğrayan müzakerelerin ardından Afrika Birliği himayesinde KDC'nin başkenti Kinşasa'da tekrar masaya oturdu.

Sudan Sulama ve Su Kaynakları Bakanlığı, Etiyopya'nın inatçı tavrı nedeniyle görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlandığını açıkladı.

"Etiyopya'nın uzlaşmaz tutumu, Hartum’a muhtemel tüm seçenekleri düşünmeyi zorunlu kılıyor"

Sudan’ın, görüşmelerde Etiyopya’nın barajın dolumu ile ilgili tek taraflı uygulamalarının neden olacağı tehlikelere vurgu yaptığını belirtilen açıklamada, “Etiyopya'nın uzlaşmaz tutumu, Hartum’a, uluslararası hukukun garanti altına aldığı şekilde ülkesinin ve halkının güvenliğini korumak için muhtemel tüm seçenekleri düşünmeyi zorunlu kılıyor.” ifadeleri kullanıldı.

Afrika Birliğinde dönem başkanlığını devralan Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin davetiyle başkent Kinşada'da 3 Nisan'da başlayan görüşmelerde Hedasi Barajı'yla ilgili üç ülke arasında uzmanlar ve bakanlar düzeyinde görüşmeler yapılmıştı.

AA