Kolombiya'da yarım asırlık iç çatışmanın kısa süren barış süreci

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri'nin (FARC) bazı üst düzey yöneticilerinin tekrar silahlanma kararı, 2016'da hükümet ile örgüt arasında imzalanan barış anlaşmasına dair hayalleri suya düşürdü.

Kolombiya'da yarım asırlık iç çatışmanın kısa süren barış süreci

Kolombiya hükümetiyle FARC arasındaki barış anlaşmasında örgütün başmüzakerecisi Ivan Marquez, otomatik silahlar taşıyan militanlarla, aralarında örgütün sembol isimlerinden Jesus Santrich ve "El Paisa" olarak tanınan Hernan Dario Velasquez'in göründüğü videoda okuduğu manifestoyla tekrar silahlanma kararını açıkladı.

Marquez, 52 yıl süren iç çatışmaya barışı getiren anlaşmayı bozma kararının, Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque hükümetinin barış anlaşmasına ihanet etmesi nedeniyle alındığını söyledi.

Silahlanma kararıyla örgütün yeni bir mücadele aşamasına geçtiğini belirten Marquez, "Hedefimiz halkın çıkarlarına saygı duyan asker ve polis değil yalnızca ülkenin geleceğinin kapılarına kilit vuran yozlaşmış oligarşidir. Devlet, yeni bir mücadeleyle tanışacak, yalnızca bize karşı yapılan saldırılara cevap vereceğiz." diye konuştu.

Örgütün para için adam kaçırmayacağını belirten Marquez, asker ve polislere işaret ederek, "Aynı sosyal seviyeden kardeşler olarak birbirimizi öldürmeye devam etmeyeceğiz. Havana'daki barış görüşmeleri ve takip eden dönemde tıpkı halk gibi Kolombiya'da barışı destekleyen asker ve polislerin olduğunu fark ettik." ifadelerini kullandı.

FARC'ın eski lideri tekrar silahlanmaya karşı

FARC'ın eski lideri ve yeni siyasi parti Toplumun Alternatif Devrimci Gücü'nün (FARC) Genel Başkanı Rodrigo Londono, eski liderlerin tekrar silahlanma kararına karşı çıkarak, "Ben bu gemiyi terk etmiyorum. Bu çok talihsiz bir haber. Bazı arkadaşlar barış yolunu izleme isteğini kaybetti ama biz bu yolda devam edeceğiz. Herkesin izleyeceği yol artık belirlenmiştir." değerlendirmesinde bulundu.

Tekrar silahlanan eski liderler hakkında Londono, "Örgüt olarak yarım asırdan fazla bir sürede başaramadıklarının farkında değiller ve birtakım kafası karışmış az sayıda kişi bundan çok daha azını elde edebilir. Bugün silahlı ayaklanma bir geleceğe sahip değil." ifadelerini kullandı.

FARC'ın kurulması

Latin Amerika'nın en eski silahlı örgütü FARC'ın kuruluşu, 1950'lilerin sonun kadar Kolombiya'da "şiddet dönemi" olarak bilinen muhafazakarlarla liberallerin kanlı çatışmalarına sahne olan dönemde, Küba devriminden etkilenen ve silah bırakmayan liberallere dayanıyor.

Latin Amerika'nın en uzun süren iç çatışmasına sebep olan sol görüşlü silahlı örgütü FARC, Manuel Marulanda Velez adıyla tanınan "Tirofijo" lakaplı Pedro Antonio Marin'in liderliğinde 1964'te ülkenin Tolima yönetim bölgesine bağlı Marquetalia kasabasında kuruldu.

Kurulduğu ilk yıllarda ülke için büyük bir tehdit oluşturmayan FARC'ın, 1970'e kadar yaklaşık bin militanı bulunuyordu. FARC'ın güçlenmesi 1980'li yıllarda örgütün uyuşturucu kaçakçılığından para kazanmasıyla başladı. 1975'te ülke çapında yalnızca 5 cephesi bulunan FARC'ın, 1980'lerde cephe sayısı 40'a yükseldi.

Kolombiya'da silahlı çatışmaların bilgilerini kaydeden Ulusal Tarihsel Bellek Merkezine göre (CNMH), ülkede 50 yıldan fazla süren iç çatışma dönemi boyunca 262 bin 917 kişi hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlerin yüzde 82'sini (215 bin) siviller oluştururken, 47 bin 917'sini örgüt ve silahlı kuvvetler mensupları oluşturdu.

Öte yandan, aynı dönemde kaybolan kişilerin sayısı 80 bin 514, kaçırılan kişi sayısı 37 bin 94 ve zorla silah altına alınan çocukların sayısı ise 17 bin 894 olarak kaydedildi.

Ayrıca Kolombiya'da iç çatışma nedeniyle yaklaşık 6 milyon kişi göç etti.

AA