Kolombiya Devlet Başkanı Hizbullah'ın Venezuela'da varlık gösterdiğini söyledi

Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque, bölgedeki bazı ülkelerce terör örgütü olarak görülen Lübnan Hizbullahı'nın Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro yönetiminin izniyle bu ülkede varlık gösterdiğini söyledi.

Kolombiya Devlet Başkanı Hizbullah'ın Venezuela'da varlık gösterdiğini söyledi

Amerika kıtasındaki 25 ülkeden üst düzey temsilcinin katılımıyla Kolombiya’nın başkenti Bogota’da düzenlenen Amerika Kıtası Terörizmle Mücadele 3. Bakanlar Konferansı'nda konuşan DuqueVenezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve yönetimini hedef aldı.

Duque, Venezuela'nın yasa dışı örgütlerine ev sahipliği yaptığı iddiasını tekrarlayarak bu ülkenin ayrıca kıtadaki bazı ülkelerce yasa dışı olarak tanınan Lübnan Hizbullahı'nın varlık göstermesine de göz yumduğunu öne sürdü.

"Hizbullah hücrelerinin, Nicolas Maduro'nun izni ve anlaşmasıyla Venezuela'da varlık gösterdiğini gördük." ifadelerini kullanan Duque, Kolombiya'yı hedef alan silahlı isyancı sol örgüt Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) ve eski Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) muhaliflerinin de bu ülkeyi üs olarak kullandığını söyledi.

Yasa dışı örgütlerle mücadelede kıtadaki ülkeler arasındaki iş birliğini artırmayı hedefleyen konferansta, ABD, Arjantin, Bahamalar, Belize, Bolivya, Brezilya, Kanada, Şili, Kosta Rika, Ekvador, El Salvador, Guatemala, Guyana, Haiti, Honduras, Jamaika, Meksika, Dominik Cumhuriyeti, Panama, Paraguay, Peru, Santa Lucia, Trinidad Tobago ve Uruguay dışişleri bakanları düzeyinde temsil ediliyor.

İspanya ve İşgalci İsrail ile Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun meşruiyetini tanımayan muhalifler de gözlemci olarak bu toplantılarda bulunuyor.

Amerika Kıtası Terörizmle Mücadele 3. Bakanlar Konferansı'nın ilki 2018'de Washington'da, ikincisi ise 2019'da Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te düzenlenmişti.

Honduras Hizbullah'ın faaliyetlerini yasaklıyor

Honduras Devlet Başkanı Juan Orlando Hernandez, Hizbullah'ı yasa dışı olarak tanıyacaklarını açıkladı.

Hondudiario.com internet sitesinin haberine göre, Hernandez, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Honduras Ulusal Savunma ve Güvenlik Konseyi, Hizbullah'ı yasa dışı olarak tanımlayacak." ifadesini kullandı.

Hernandez, kararın, Latin Amerika'da Hizbullah'ın varlığına ve faaliyetlerine yönelik hassasiyetlerini yansıttığını vurguladı.

Hernandez, kararın, güvenlik politikalarının bir parçası olduğunu dile getirdi.

AA