Koca: Birinci dalganın ikinci pikini yaşıyoruz, Ankara vaka sayısında İstanbul'u 2 kat geçmiş durumda

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulunuyor. "Karşınıza müjdeli haberlerle çıkmak isterdim" diyen Koca, Türkiye'de birinci dalganın ikinci pikinin yaşandığını duyurdu.

Koca: Birinci dalganın ikinci pikini yaşıyoruz, Ankara vaka sayısında İstanbul'u 2 kat geçmiş durumda

Türkiye'nin konorovirüsle mücadelesi birinci dalganın ikinci pik seviyesinde sürüyor. Vaka artışları 1500'ün üzerine, vefatlar ise 40'ın üzerine çıktı.

"Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu"nun güncel verilerine göre, dün 109 bin 443 test yapıldı, 1572 kişide COVID-19 tespit edildi.

Son 24 saatte 47 hasta vefat etti, 1003 kişi iyileşti. COVID-19 tedavisi tamamlananların sayısı 245 bin 929'a yükseldi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarından öne çıkanlar:

"Koronavirüsün birinci dalgasının ikinci pikini yaşıyoruz"

"Koronavirüsün birinci dalgasının ikinci pikini yaşıyoruz, bayramlar ve düğünlerdeki hareketlilik ve dikkatsizliklerimiz bizi bu eşiğe getirdi."

"Vaka sayılarımız artıyor"

"Hastaların ve yitirdiğimiz canlarımızın sayısı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de tekrar artıyor."

"Salgın artarak devam ediyor"

"Salgın artarak devam ediyor. Virüs her geçen gün daha fazla insana bulaşıyor. Her gün test sayımızı artırıyoruz. Yeni hasta sayımız düşmüyor."

"29 bin 865 sağlık çalışanımız virüse yakalandı"

"Şu ana kadar 29 bin 865 sağlık çalışanımız virüse yakalandı. 52 sağlık çalışanımızı yitirdiklerimiz arasında ebediyete yolcu ettik"

"Koronavirüsün mevsimsel hastalıklarla birleşmesi mümkündür"

"Koronavirüsün mevsimsel hastalıklarla birleşmesi mümkündür ancak bu duruma karşı yeni tedbirlerimiz alındı ve mücadelemizin boyutu değişecek."

Artışın en fazla olduğu illerin başında Ankara geliyor"

"Son dönemde artışın en fazla olduğu illerin başında Ankara geliyor. Yer yer Mardin, Gaziantep, Şanlıurfa ve Batman gibi bazı illerimizde hızlı hasta artışına bağlı hastane sıkıntısı yaşandı. Hızlı müdahaleyle sorunlar aşılmaktadır."

"Ekiplerimiz sahada"

"(Filyasyon) Konya'da 460, Şanlıurfa'da 200, Mardin'de 111, Diyarbakır'da 370, Erzurum'da 207, İzmir'de 350, Kayseri'de 120 ekip sahada"

"Ankara İstanbul'u iki kat geçmiş durumda"

"Türkiye'de vaka sayısının en fazla olduğu il Ankara. İstanbul'u iki kat geçmiş durumda. Ankara'da tedbirleri artırma çabası içerisindeyiz."

"Salgının kontrolden çıktığını asla söyleyemeyiz"

"Salgının kontrolden çıktığını asla söyleyemeyiz ama tedbirlere uyum noktasında hassasiyet göstermezsek, sonucu farklı olabilir."

"Sokağa çıkma kısıtı gibi bir durum gündemimizde yok"

"(COVID-19 tedbirleri) Birtakım düzenlemeler birçok ilimizde başladı. Ankara özelinde daha yoğun şekilde gündeme alındı ama şu an sokağa çıkma kısıtı gibi bir durum gündemimizde yok."

"Düğünlerle ilgili organizasyonun nikah tarzında olması, nişan, kına gibi etkinliklerin yapılmaması şeklinde Bilim Kurulumuzun önerisi oldu."