Keşmir'de direnişçilerle evlenen Pakistanlı kadınlara Hindistan'ın baskı ve eziyetleri
Hindistan'ın Cammu Keşmir bölgesinde direnişçilerle evlenen yıllarca hayatlarını "vatansız vatandaşlar" olarak geçiren yaklaşık 350 Pakistanlı kadın, geleceklerinden endişe ediyor.
Ortak noktaları bölgedeki direnişçilerle evlenmek olan Pakistanlı kadınlar, Hint hükümetinin 2010'da eski direnişçileri rehabilite etme kararının ardından Hindistan'ın Cammu Keşmir bölgesine taşınmaya karar verdi. Bölgeye adım attıkları günden bu yana aileleriyle görüşemeyen kadınlar, yaşadıkları sıkıntıları anlattı.
Bölgedeki direnişçilerden Muhammed Eşref Malik ile 1995'te evlenen Pakistanlı Nagina Kevser, Hint hükümetinin 2010'daki kararının ardından 2011'de eşiyle Cammu Keşmir'e yerleşti.
Kevser, "Ailemi gördüğümden bu yana 10 yıl geçti. Burada hapsedildik ve nedenini bilmiyoruz. Benim veya ailemin suçu nedir?" diye konuştu.
"Burada yaşam hiç bitmeyen bir ceza"
Bir diğer Pakistanlı kadın Taibah Ajaz, 2002'de direnişçi Ahmed Malik ile evlendi ve 2013'te Cammu Keşmir'e taşındı.
Bulundukları yere taşındıklarından bu yana hayatlarında hiçbir şeyin iyi olmadığını dile getiren Ajaz, "Buraya geldiğimiz güne lanet ediyorum. Bizim için her şey çok zor. Geçerli bir kimlik kartımız yok ve cep telefonu bağlantısı kurmak gibi küçük şeyler bile bizim için zor bir iş." diye konuştu.
Ajaz, "Burada yaşam hiç bitmeyen bir ceza ve başka bir şey değil." dedi.
"Sevdiklerimiz için üzülmemize bile izin vermiyorlar"
Direnişçi Cavid Ahmed ile 2012'de evlenen Nabila Cavid de Kevser ve Ajaz gibi durumundan şikayetçi.
Yakın akrabalarının çoğunun hayatını kaybettiğini anlatan Cavid, "Ailemi teselli edebilmek için orada değildim. (Hint hükümeti) Onlar sevdiklerimiz için üzülmemize bile izin vermiyorlar." ifadesini kullandı.
Cavid, "Bu rehabilitasyon politikası sadece bizi cezalandırmak için mi uygulandı? Eğer biz yasa dışıysak ve istenmiyorsak, bizi sınır dışı etmeliler. Herhangi bir şey bundan daha iyi olacak, en azından ailelerimizden ayrı olmayacağız." diye konuştu.
Kadınlar, tutuklanmaktan endişe ediyor
Vatansız kadınlar, kötü koşullarına dikkat çekmek için Srinagar'da birkaç gösteri düzenledi.
Durumlarına çözüm bulmaları için defalarca Pakistan ve Hindistan'a başvuruda bulunan kadınlar somut geri dönüş alamadı.
Ağustos ayında Hint hükümeti tarafından bölgenin özel statüsünün kaldırılması ve ikiye bölünmesi sonrası uygulanan sokağa çıkma yasağı gibi kısıtlamalar kadınların şartlarını daha da kötüleştirdi.
Son olarak, iktidardaki Hindistan Halk Partisi (BJP) hükümetinin Vatandaşlık Yasası'ndaki değişiklikte Müslümanları kapsam dışı bırakması ise korkularını artırdı.
Hint uyruklu olmayan kadınlar, vatandaşlık statülerini kanıtlayacak herhangi bir belgeye sahip olmadıkları için yetkililerin istedikleri zaman kendilerini tutuklayabileceğinden endişe ediyor.
AA