Kerkük'te yaşanan protestolarda 3 kişi yaşamını yitirdi

Kerkük polisi, bugünkü gösterilerde hayatını kaybeden göstericilerin sayısının 3’e yükseldiğini, 16 kişinin de yaralandığını bildirdi.

Kerkük'te yaşanan protestolarda 3 kişi yaşamını yitirdi

Irak'ın kuzeyindeki Kerkük kentinde gösteriler sırasında çıkan çatışmalarda en az üç kişi öldü ve 16 kişi yaralandı ve yetkililer birkaç gün süren gerginliğin ardından sokağa çıkma yasağı getirdi.

Kerkük Sağlık Şefi Ziyad Khalaf, üç ölüden ikisinin göğsünden, diğerinin ise başından vurulduğunu söyledi. Öldürülenlerden biri 21, diğer ikisi 37 yaşındaydı.

Khalaf, üç güvenlik personeli de dahil olmak üzere 16 yaralının "silah atışı veya cam, demir veya taş gibi diğer malzemelerle doğrudan çarpışma sonucu yaralandığını" söyledi.

Kerkük'teki bir güvenlik yetkilisi, AFP'ye, aralarında beş silahlı adamın da bulunduğu yaklaşık 31 "gösterici"nin "tutuklandığını" doğruladı.

Irak Başbakanı Muhammed Şii el-Sudani, yaptığı açıklamada, "bu olaylardan suçlu bulunan ihmalkarları sorumlu tutma ve adil cezalarını almaları için adalete teslim etme" sözü vererek, "bir soruşturma komitesi kurulması" çağrısında bulundu.

Kerkük bir haftadır gergin ve Bağdat'taki merkezi hükümet ile kuzeydeki Kürdistan Bölgesel yetkilileri arasında tarihi bir anlaşmazlık konusu oldu.

Pazartesi günü, Arap ve Türkmen gruplardan protestocular, El Sudani'nin güvenlik güçlerine bu karargahı daha önce elinde bulunduran Kürdistan Demokrat Partisi'ne devretmelerini emrettiği bilgisinin ardından, Kerkük vilayetindeki Irak güvenlik güçlerinin karargahının yakınında bir oturma eylemi düzenlediler.

Cumartesi öğleden sonra, Kürt göstericiler de toplandı ve Kerkük'teki genel merkeze ulaşmaya çalıştı.