Kazakistan'da gözaltı sayısı artıyor

Şiddetli protesto gösterilerine sahne olan Kazakistan'da gözaltına alınanların sayısı yaklaşık 8 bin olarak açıklandı. Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev'in olağanüstü hal (OHAL) ilan etmesiyle protestoculara yönelik sert operasyonlar başlatılmıştı.

Kazakistan'da gözaltı sayısı artıyor

Geçen hafta şiddetli protesto gösterilerine sahne olan Kazakistan'da tutuklamar sürüyor. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ülkede devam eden operasyonda gözaltına alınanlarla ilgili veriler güncellendi.

Açıklamada, 10 Ocak itibarıyla polis tarafından gözaltına alınan kişi sayısının 7 bin 939’a çıktığı belirtildi. 

Tokayev'in görevden aldığı eski Ulusal Güvenlik Komitesi Başkanı Kerim Mesimov'un da vatana ihanet şüphesiyle gözaltına alınanlar arasında olduğu açıklanmıştı.

Almatı’daki iki pazar yerinde 207 kişinin gözaltına alındığı aktarılan açıklamada, söz konusu operasyonda 5 araba, bilgisayar, ve silahların ele geçirildiği ifade edildi.

Kazakistan’daki olaylar

Kazakistan’ın batısında 2 Ocak'ta sıvılaştırılmış petrol gazına (LPG) yapılan zamlar ve ülkedeki sosyoekonomik durumun kötüleştiği gerekçesiyle başlatılan protesto gösterileri, diğer bölgelerede yayılmış ülkenin güneyindeki Almatı kenti protestoların merkezi haline gelmişti.

Hükümetin istifası ve sonrasında Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in olağanüstü hal (OHAL) ilan etmesiyle protestoculara yönelik sert operasyonlar başlatılmıştı.

Öte yandan Tokayev'in talebi üzerine Rusya öncülüğündeki Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü ülkeye barış gücü gönderdi.

Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün bugün Kazakistan'daki krizle ilgili Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de katılımıyla bir zirve düzenleyeceği öğrenildi.

Rus ve Kazak medyasında çıkan haberlere göre Kazakistan'da çatışmalarda ölenlerin sayısı 164. Ancak bu sayı Kazakistan sağlık makamları ve polis tarafından teyit edilmiş değil.

SON DURUM

Olayların tırmanmasıyla internet bağlantısının kesildiği ülkede, yerli ve yabancı web sayfalarına erişimin yeniden mümkün hale geldiği, toplu ulaşımın da artık normal seferlerini yapmaya başladığı ve ülkede durumun normale döndüğü belirtiliyor.