Kanadalı Müslümanlar kaygılı

Kanadalı Müslümanlar İşgalci İsrail'in Gazze’ye yönelik saldırısının başladığı 7 Ekim'den bu yana İslam karşıtı nefret söyleminin ülkede artmasından kaygı duyuyor.

Kanadalı Müslümanlar kaygılı

CBC’nin haberine göre, Ottawa’daki Müslümanlar, özellikle Aksa Tufanı operasyonundan bu yana nefret söylemiyle mücadele konusundaki deneyimlerini paylaştı.

Filistin asıllı 23 yaşındaki Abdullah El Ubeydi geleneksel kıyafetiyle Ottawa’nın Blossom Park semtindeki camiye Cuma namazı için giderken bazı insanların ona terörist diye hitap ettiğini söyledi.

Filistin’de bu kıyafeti rahatlıkla giyebildiğini söyledi. Ubeydi, dünyada 7 Ekim’de başlayan Aksa Tufanı operasyonunun yeni bir İslamafobi dalgasına yol açtığına ve nefret söyleminin daha da fazla hedefi haline gelebileceğinden endişeli.

Geçtiğimiz hafta Ottawa Polis Teşkilatı (OPS), Belediye Binası yakınındaki bir protestocunun başörtüsünü çıkardığı iddia edilen 74 yaşındaki bir kadının saldırı ve tacizi ile suçladı. Polis Teşikilatına göre bu, son aylarda yaşanan çok sayıda Müslüman nefretinden yalnızca biri. Ocak ayında polis gücü, Müslümanlara yönelik nefret bağlantılı olaylarda geçen yıla göre yüzde 160’lık bir artış tespit etti.

Abdullah El Ubeydi 7 Ekim öncesi ve sonrası deneyimleri hakkında CBC’ye konuşan birkaç Ottowalı Müslümandan biri.

Bu ülkedeki Müslümanlar, son dönemdeki nefret dalgasının, 11 Eylül 2001’de ABD’de yaşanan saldırılar sonrasında oluşan dalgayı hatırlattığına inanıyor. El Kaide’nin saldırısının ardından Müslümanlar şiddetli nefret ve ayrımcılıkla karşı karşıya kaldı.

Kanada İslam Kongresi’nin 2003 raporuna göre, 2000’deki 11 vakaya kıyasla 11 Eylül’den bir yıl sonra Kongre’ye 170’den fazla Müslüman karşıtı suç bildirildi.

Ottawa’daki ve ülke çapındaki Müslümanlara yönelik haber ve bilgiler içeren bir web sitesi işleten, siyah Müslümanların avukatı Chelby Daigle, insanların şu anda yaşanan benzer artıştan çok korktuğunu ancak bu dalganın X ve Facebook gibi sosyal medya platformlarının kullanımı nedeniyle farklı bir şekilde ortaya çıktığını söyledi.