Kadir Gecesi bu gece idrak edilecek

Ramazanın 27. gecesine tevafuk eden ve Kur'an-ı Kerim'de "Bin aydan daha hayırlı" olduğu bildirilen Kadir Gecesi bu gece idrak edilecek.

Kadir Gecesi bu gece idrak edilecek

On bir ayın sultanı Ramazan-ı Şerif’in 27'nci gecesine denk gelen ve Kur’an-ı Kerim’in indirildiği gece olarak da bilinen Kadir Gecesi, çarşambayı perşembeye bağlayan gece ihya edilecek.  

Kur'an-ı Kerim'de Kadir Suresi'nde bu gece şöyle anlatılıyor:

"Şüphesiz, biz onu (Kur'an'ı) Kadir Gecesi'nde indirdik. Kadir Gecesi'nin ne olduğunu sen ne bileceksin. Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir."

"Sema kapılarının açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği kutlu gece" olarak kabul edilen Kadir Gecesi, Kur'an-ı Kerim'de adı geçen tek gece olarak yer alıyor.

Kadir Gecesi bilindiği gibi Kur'an'ı Kerim'in indirilmeye başlandığı gecedir. Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'e (Salallahu Aleyhi Vesselem) Hira dağında Kur'an-ı Kerim'in ilk ayeti o kutsal gecede inmiştir.

Kadir Gecesi'nden Mekke devrinde nazil olan ve Kur'an'ın 97'nci süresi olan 5 ayetlik Kadir Suresi'nde bahsedilir.

Kadir, 'azamet' ve 'şeref' demektir. Bakara suresinin 185. ayetinde de Kur'an'ın Ramazan ayında indirildiği beyan edildiği için Kadir Gecesi'nin Ramazan ayında bulunduğu net bir şekilde anlaşılmaktadır.

Kadir Gecesi neler yapılmalı

Bin aydan hayırlı olan Kadir Gecesi'nde Hak dostları namaz borcu olanların mübârek gecelerde kaza namazı kılmalarını tavsiye etmişlerdir.

Kur’ân-ı Kerîm okumak, tevbe istiğfar etmek, salat u selam getirmek, hamd etmek ve şükür halinde bulunmak, Allah’ı çokça zikretmek, sadaka vermek gibi ibadetlerin yapılması elzemdir.

Özelikle Ramazanın son 10 gününü Kadir Gecesi bilerek hareket edilirse Kadir Gecesine rastlanmış olur.

Hazreti Aişe'den (radıyallahu anhâ) rivayet edildiğine göre; Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem), Ramazan'da diğer aylardan daha fazla (kulluk yapmaya) çalışırdı. Ramazan'ın son on gününde de Ramazan'ın öteki günlerinden daha fazla ibadet ederdi. (Müslim, İ'tikâf 8. Ayrıca bk. Tirmizî, Savm 72; İbni Mâce, Sıyâm 57)

Yine Hazreti Aişe, (radıyallahu anhâ) şöyle dedi:

"Ey Allah'ın Resulü! Kadir gecesinin hangi gece olduğunu bilecek olursam, o gece nasıl dua edeyim? diye sordum.

Allah'ım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla! diye dua et." buyurdu. (Tirmizî, Daavât 84, Dua 5)

Kadir Gecesi denilince akıllara gelen bir diğer ibadet ise Tesbih Namazı'dır. Tesbih namazı dört rek’at olarak kılınan sünnet bir namazdır. Kişi dilerse ikişer ikişer, dilerse dört rek’at olarak kılabilir. Her rek’atta 75 olmak üzere dört rek’atın sonunda toplamda 300 defa “Sübhânallâhi ve’l-hamdülillâhi velâ ilâhe illallâhü vallâhu ekber” denilir.

Rasulullah (aleyhissalâtu vesselâm) amcasına, “Ey Abbas, ey amcacığım! Sana bir iyilik yapayım mı, sana bağışta ve ikramda bulunayım mı? Sana on hasleti barındıran (amelin hatırlatmasını) yapayım mı? Eğer sen bunu yaparsan, Allah senin bütün günahlarının önceki-sonraki, eskisi-yenisi, hata ile (bilmeyerek) yapılanı-kasten yapılanı, küçüğünü-büyüğünü, gizlisini-alenisini yani hepsini affeder...” diye buyurarak tesbih namazı kılmasını tavsiye buyurmuştur. (Ebû Dâvud, Salât 302, No: 1297; Tirmizî, Vitr 19, No: 482).

Peygamber Sevdalıları'ndan "Kadir Gecesi" mesajı

Bin aydan hayırlı olan Kadir Gecesi ile ilgili bir mesaj yayımlayan Peygamber Sevdalıları Vakfı, bu gecenin hakkıyla idrak edilebilmesi için gayret edilmesi, Kudüs başta olmak üzere tüm mazlumların kurtuluşu için dua edilmesi gerektiğini vurguladı.

Allah'a hamd, peygamber efendimize salat ve selam ile başlayan mesajı, Vakfın Marmara Koordinatörü Ercan Vergili okudu.

Kur'an-ı Kerim'de "Kadir Suresi" ile kıymeti anlatılan bu gecenin kutsiyetine inanarak dua ve ibadetle geçirilmesi gerektiğini belirten Vergili, hadisi şerifin ifadesiyle bu gecenin hakkıyla idrak edilmesi halinde günahların bağışlanmasına vesile olacağını kaydetti.

Allah'u Teâlâ'nın bu geceyi tüm bir umut kapısı olarak bahşettiğini vurgulayan Vergili, bu gecede çokça ibadet edilmesi, Kudüs başta olmak üzere zulüm altında olan tüm mazlum coğrafyalar ve insanlar için bolca dua yapılması gerektiğini ifade etti.

Tavsiye ve hatırlatma mahiyetindeki mesajın tamamı şu şekilde;

Kâinatın yegâne sahibi, yaratanı, Rabbi ve bizleri yoktan var eden, en güzel ve en mükemmel doğru yaşam tarzı olan İslam ile bizleri şereflendiren yüce Allah’a (Celle Celaluhu) sonsuz hamd u senalar olsun!

Salat ve selam; yaratılmışların en hayırlısı, iki cihanın güneşi, insanlığı karanlıktan nura çıkaracak Kur’an meşalesini elinde tutan Hz. Muhammed (Sallalahu Aleyhi Vesellem) Efendimize, pak ehli-i beytine ve her biri birer yıldız hükmünde olan seçkin ashabının üzerine olsun.

"Şüphesiz biz onu (Kur’an’ı) Kadir Gecesi’nde indirdik.

Kadir Gecesi’nin ne olduğunu sen bilir misin?

Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır.

Melekler ve ruh (Cebrail) o gecede Rablerinin izni ile her türlü iş için iner de iner.

O gece tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir." (Kadir suresi 1-5)

Peygamber Efendimiz (Sallalahu Aleyhi Vesellem) "Kadir Gecesi’ni, fazilet ve kutsiyetine inanarak ve sevabını yalnız Allah’tan bekleyerek ibadet ve tâatle geçiren kimsenin geçmiş günahları bağışlanır." (Müslim) buyurmuştur. Bu geceye erişenlere de; 'Allah'ım! Sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affet.' diye dua etmelerini tavsiye etmiştir.

Kadir Gecesi diğer bütün kutlu zamanların üstünde ve önünde olarak Yüce Rabbimizin insanlığa bir rahmet ve umut kapısı olarak bahşettiği mübarek bir gecedir. Bu gece; ibadet ve duaların kabul edileceği müjdelenen, duaya teşvik edilen şerefli bir gecedir. Müslümanların büyük bir tazarru ve niyaz ile Rabbine yalvarması gereken bir gecedir.

Yüce Rabbimizin nezdinde değerimizi yükseltmenin yolu, hayatımızın her anını “Kadir Gecesi” şuuruyla sürdürmekten geçer. O halde bu gece, samimi tövbelerimizle Rabbimize yönelerek gaflet içerisinde geçirdiğimiz günlerimiz için ona istiğfar edelim. Allah katında yücelmenin yolu; sürekli nefis muhasebesi yapmaktan, geçmişimizi değerlendirmekten, gafletle geçen günlerimizi sorgulamaktan, hata ve günahlarımızdan tövbe ve istiğfar etmekten geçer. Bu geceyi; manen yükselme, donanma ve arınma gecesi olarak kabul edip, onu idrak ederek gecemizi ibadetlerle süslememiz gerekir.

Dünyanın her köşesinde zalimin zulmü altında ezilen, mağdur edilen, malı mülkü ve yurdu işgal edilip talan edilen, açlığa, susuzluğa ve zillete maruz bırakılan, en mukaddes değerleri ayaklar altına alınan, başta Kudüs olmak üzere bütün mazlum Müslümanların kurtuluşu için bu gecenin hürmetine ve faziletine samimi bir şekilde inanarak çokça dua etmeliyiz.

Peygamber Sevdalıları Vakfı olarak Cenab-ı Allah'tan bir ömre bedel olan bu mübarek geceyi en hayırlı şekilde cami ve mescitlerde ihya etmeyi tüm Müslümanlara nasip etmesini; bu gecede yapılan dua ve yakarışların, İslam âleminin birlik ve beraberliğine; insanlığın barış, huzur ve saadetine vesile olmasını diler; İslam âleminin mübarek Kadir Gecesini tebrik ederiz."